Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
10 oktober 2008

Banden trekken groen spoor tijdens Formule 1 races

Je zou het niet denken, maar zelfs bij het zo oorverdovende, benzineslurpende massa-evenement neemt de aandacht voor milieuvriendelijke oplossingen allerwegen toe. P+ schreef er eerder over en vergeleek deze maatregelen met ‘het celibaat verkondigen in een bordeel’. Per flitsende kilometer stoten de racemonsters immers een halve tot anderhalve kilogram C02 uit. Dat is  ruim tien keer zoveel als de gemiddelde weggebruiker en lichtjaren verwijderd van de EU-doelstelling voor personenwagens, zo’n 120 gram per kilometer.

Ondertussen doet autobond FIA er veel aan milieuvriendelijke innovaties door te voeren in de racesport. Bridgestone heeft die in tien punten voor de gemiddelde weggebruiker eens op een rijtje gezet. Een greep uit de mooi vormgegeven PDF van de bandenfabrikant (in design is de autosport natuurlijk altijd al goed geweest): koop uw vervoersmiddel zo groen mogelijk in, controleer uw bandenspanning, verminder de autolading en vermijdt het gebruik van imperials. En vooral: rij bewust, trek rustig op en koers zo vaak mogelijk op kruissnelheid.

Bridgestonebaas Shoshi Arakawa klonk vorige week in Tokyo, bij de lancering van de banden, nogal optimistisch. “We hopen dat deze band aandacht oplevert voor de milieumaatregelen in en rond de Formule 1. Aandacht voor het milieu staat centraal binnen de Bridgestone Group. We hopen dat de samenwerking met de FIA ertoe leidt dat de boodschap overal ter wereld zal aankomen.” De groene racebanden werden al onder een Ferrari geplaatst om het resultaat te zien. Eventjes. Want tijdens de races verdwijnen de groene strepen veelal in het motorgeweld. Of zal een rempoging van een van de bolides een lang, groen spoor opleveren?

P+ webtip 1: Make Cars Green campagne P+ webtip 2: Het groene rijden (PDF, 1,4 MB)