Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
13 oktober 2008

De Eerste Milieuwereldoorlog of het groene Sahara-scenario

Peter Hadden, hoofd van het Forum for the Future, wil niet voorspellen welke toekomst ons wacht. Wel weet hij: “De geschiedschrijvers van de toekomst zullen op deze jaren terugkijken als de tijd van klimaatverandering. Ze zullen de nu levende generaties bestempelen als helden of ons met afschuw veroordelen. Zoals wij nu terugkijken op de mensen die slavernij toestonden.”


EFFICIENCY FIRST – Technische innovaties helpen mee om de klimaatveranderingen op te lossen en veroorzaken bovendien economische groei en tevreden consumenten. De Sahara zal groen groen worden. Aan de oostkust van de Verenigde Staten wordt een eco-dijk aangelegd die energie uit golven en de getijden opwekt.

SERVICE TRANSFORMATION – Torenhoge prijzen voor de bedrijven die CO2 uitstoten hebben de wereld veranderd in een diensteneconomue. Mensen hebben geen wagens meer, maar fietsen. Centraal-Australië is verlaten door aanhoudend watertekort. Atleten vliegen niet meer naar een Olympische stad, maar lopen de 100 meter in een digitale wereld, gevolgd op internet door miljarden mensen.

REDEFINING PROGRESSS – Een wereldwijde depressie die duurt van 2009 tot 2018 dwingt mensen tot een zeer bescheiden levensstijl en een focus op gezondheid en kwaliteit van leven. In de Verenigde Staten is er nog slechts werk voor 25 uur per week. De rest van de tijd wordt besteed aan vrijwilligerswerk.

ENVIRONMENTAL WAR ECONOMY – Het is de wereld niet gelukt om adeuaat te reageren op de klimaatveranderingen. De wereldhandel is volledig uiteengevallen nadat de prijzen voor een vat olie een top van 400 dollar per vat hebben bereikt. Wie meer energie gebruikt dan volgens een quotum is toegestaan, wordt automatisch van het elektriciteitsnet afgesloten. Antarctica ontvangt de eerste hitte-vluchtelingen, totdat dit nu nog vrijwel verlaten continent in 2040 uiteindelijk een bevolking van 3,5 miljoen mensen telt.

PROTECTIONIST WORLD – De globaliserende wereld doet weer opgang, nadat het wereldwijd coordineren van maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan zijn mislukt. Marokko wordt vriendelijk gevraagd toe te treden tot de Europese Unie in ruil voor exclusieve toegang tot woestijngebieden die volgebouwd worden met zonnepanelen.

P+ webtip: Futures (PDF)

P+ webtip: Futures (website)

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier