Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
14 oktober 2008

Ericsson maakt van zendmast een windmolen

De verticale rotorbladen werken volgens Ericsson bijna geluidloos en minimaliseren zo de belasting voor de toren als deze in gebruik is. Er worden nog proeven uitgevoerd om te kijken of het originele ontwerp van de Tower Tube en de rotorbladen van de windmolen zo goed samenwerken, dat ze genoeg energie opwekken om de Tube Tower te gebruiken als zendmast voor mobiele communicatie. Als de proef slaagt, wordt het lokale en wereldwijde milieu met deze nieuwe oplossing aanmerkelijk minder belast.
 
De Tower Tube van Ericsson is uitgerust met basisstations en antennes die volledig zijn ingebouwd in een esthetisch vormgegeven toren. Omdat de toren van beton is gemaakt, belast hij het milieu ruim 30 procent minder dan traditionele stalen zendmasten. Door de materialen die bij de productie van wordt gebruikt en het vervoer is de CO2-uitstoot van de traditionele zendmasten een stuk hoger. Verder heeft Tower Tube geen extra voeding of koeling nodig omdat deze ruim 40 procent minder energie gebruikt dan traditionele zendmasten. Zo worden de operationele kosten voor operators sterk verlaagd. Verder is de zendmast stijlvol vormgegeven en op te bouwen in verschillende formaten. De betonnen zendmast is te schilderen in allerlei kleuren zodat de TowerTube onderdeel kan worden van het landschap.
 
Het TowerTube-project is onderdeel van een serie initiatieven van Ericsson om energieverbruik te verlagen, omgevingsinvloeden van zendmasten te verlagen en de kosten van mobiele netwerken voor operators te verlagen.
 
Ulf Ewaldsson, vice president bij Ericsson haakt ook aan bij de toekomsttrend om steeds meer los van het vaste elektriciteitsnet te functioneren: "Door windenergie te combineren met de energiezuinige zendmast, ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor mobiele communicatie in stedelijke gebieden en op het platteland zonder dat daarvoor toegang nodig is tot het elektriciteitsnetwerk."P+ webtip: Tower Tube