Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
16 oktober 2008

Geen vuurpijlen maar rijstlampions voor jaarwisseling

Good for All is een online winkel die producten en diensten aanbiedt die goed zijn voor mens, milieu en maatschappij. De kernwaarden van het bedrijf, opgericht door enkele mensen die met Scripta Media naam hadden gemaakt, zijn vergelijkbaar met P+: een eerlijke verdeling over de hele keten (people), milieubewust (planet) en winst (profit) als motor voor gezonde bedrijfsvoering. "Samen werken en samen delen" is hun credo, zo valt op de website te lezen.

Van de talloze cadeau's en andere producten is de dreamflyer wel een hele mooie. "De dreamflyer gaat terug op een eeuwenoude traditie in Aziatische landen een wens op een papiertje te schrijven en deze, met de lampion, de lucht in te laten", verklaart Marja Baas, oprichtster van Good for All.

Zo spelen de rijstelampions een belangrijke rol tijdens de afsluiting van het Loy Krathong feest. Dit feest wordt elke twaalfde volle maan (rond november) ter ere van de riviergodin in Thailand gehouden. Nadat iedereen zijn of haar zonden met kaarsjes op papieren bootjes heeft geofferd, worden duizenden rijstelampions opgelaten.

Nu kan dat ook in Nederland. Want wat is er nu mooier dan je wensen te zien opstijgen, hoger en hoger, met een brandend licht dat steeds kleiner wordt? Of je dromen zullen uitkomen, hoe de lampions zullen neerkomen, niemand die het zeker weet. Maar wel staat vast dat het oplaten van de lampion een beeld is, met symboliek overladen, dat je nooit meer zal vergeten.

Zit trouwens maar niet in over het afval: de lampion is vervaardigd uit rijstpapier en, op een klein stukje aluminiumfolie in het midden na, volledig afbreekbaar. Ook de lont is opvallend: deze heeft de fabrikant laten dopen in kaarsvet dat bestaat uit restanten van het kaarsgebruik in boeddhistische tempels.


P+ webtip:
Good for All

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier