Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
24 oktober 2008

Apple gaat groener met gifvrije iPod en laptops

Niet altijd kreeg Apple een schouderklopje van de milieuorganisatie. In 2004 startte Greenpeace zelfs de campagne Greener Apple omdat ze opmerkte dat de hippe elektronicafabrikant er de kantjes op milieugebied van afliep. Steve Jobs, CEO van Apple, sloeg vorig voorjaar echter keihard terug met een op de website geplaatste brief van 1880 woorden waarmee hij de vloer met de kritiek van Greenpeace aanveegde. Daarin gaf hij aan dat Apple al aan de 2009 EU normen voor giftige stoffen voldoet terwijl andere fabrikanten nog alleen reppen over toepassing.

Analisten zijn redelijk positief over de nieuwe iPod Nano. Weliswaar is de derde en vierde generatie MP3 speler geen revolutie en zat de vervanging van diverse giftige onderdelen er al langer aan te komen, toch is een Avi Greengart van Current Analysis onder de indruk. Het superdunne apparaatje kan haarscherpe videoclips afspelen en heeft een shake-to-shuffle functie waarmee je het willekeurig afluisteren van je muziek kan activeren. "Je moet de shake-to shuffle functie voelen om erover te kunnen oordelen. Elk jaar komt Apple uit met iets nieuws en spannends waardoor het haar hoge marktaandeel kan behouden. Dit is waarom", aldus Greengart.  
 
Voor grotere elektronica gaat de 2008 Environmental Update zelfs nog een stapje verder. Sommige giftige stoffen zullen in de nieuwe serie laptops tot het verleden behoren. De MacBooks krijgen namelijk LED beeldschermen die niet alleen veel beter afleesbaar zijn maar ook op een andere technologie stoelen waardoor arsenicum en kwik niet langer gebruikt hoeven worden. Ook krijgen de nieuwe laptops een aluminium behuizing uit een stuk en kunnen zowel de batterij als het geheugen gemakkelijk vervangen worden.

Nu de iPhone nog, de zomerhit van Apple die, ondanks de kredietcrisis, onverminderd hoge ogen scoort. De mobiele telefoon met zijn talloze functies (als adresboek, email, internet, muziek, beeld, video, agenda en weersverwachting) bevat veel van de eerder genoemde giftige stoffen nog wel. En tsja, door het mobieltje in bioplastic te verpakken, ben je er als elektronicafabrikant nog niet...


P+ webtip:
Apple 2008 Green Report