Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
27 oktober 2008

Slaapkussentje van Nepalees papier

Door van dit Nepalese papier gebruik te maken, hoopt Janske Megens (1981) geld te genereren voor de arme Nepalezen. De kussens worden plaatselijk gemaakt door Nepal Paper Crafts. De designer: “Het is mooi materiaal. Het lijkt wel wat op rijstpapier, maar je kunt het wassen. Er zit een wasvoorschrift bij waarbij de stomerij wordt aanbevolen, maar het gaat ook zonder stuk te gaan in de wasmachine. Het materiaal wordt er zelfs wat zachter van.”

Waarom een slaapliedje in het Frans? “Omdat ik de eerste kussentjes op een internationale designbeurs in Parijs heb gepresenteerd, de Maison e Objets, begin dit jaar. Maar er is ook een Engelse variant: Old McDonald had a farm. En een Japans liedje in Japans schrift, dat gaat over meibloesem. Ik kies bewust bekende liedjes, waar de Nepalezen geen copyrights over hoeven te betalen. Het grappige is dat de Bijenkorf de kussentjes op de beurs in Parijs zag en daarna een maand lang in drie Bijenkorven heeft verkocht.”

Gaat er nog een Nederlands liedje komen? “Wie weet. Over een poosje reis in weer naar Nepal af.”

De slaapkussentjes zijn in ons land verkrijgbaar via de webshop Unseen Products, die ook levert aan de detailhandel. De vier versies van het formaat 45x45 centimeter kosten per stuk 44 euro, inclusief BTW.

P+ webtip: Slaapkussentje bij Unseen Products