Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
03 november 2008

P+ voortaan op FSC-papier gedrukt

In de nieuwe P+ komen alle betrokkenen van de drukkerij aan het woord. Het initiatief om alle drukkerijen te certificeren kwam vanuit de directie van de holding RSDB. “De directievoorzitter  zei: we gaan het gewoon doen, ook gezien de te verwachten vraag in de markt”, aldus Robert Busch, hoofd ordermanagement bij Senefelder Misset. Het was geen geringe opdracht, want RSDB is de grootste drukkerij van Nederland, met tal van vestigingen.

Emily Knegtel van RSDB meldt dat operatie geslaagd is: “Inmiddels hebben al onze productiebedrijven, dus zowel vellen, als offset en diepdruk, zowel ISO14001 als FSC. Met name de combinatie FSC-diepdruk is uniek.” Het betekent dat ook reusachtige titels als Libelle of Margriet in principe op FSC-papier gedrukt kunnen worden.

De eerste gebruikers van FSC-papier bij Senefelder waren de naturisten, die voor hun blad ‘Uit’ voor het FSC-label kozen. Toch geen klein blaadje trouwens, want de Nederlandse Naturisten Bond kent 40.000 leden. Busch: “Eigenlijk waren ze verbaasd dat ze de koploper waren.”

FSC moet dus in de tijdschriftenwereld echt nog op gang komen. FSC Nederland meldt dat er op de Holland Herald van de KLM na, nog geen andere beroemde titels de overstap hebben gemaakt, ook niet tijdschriften die eerder op de cover meldden dat ze CO2-neutraal zijn. Arjan Alkema van FSC Nederland zegt: “De grote klappers moeten we nog maken.” P+ behoort met een verspreide oplage van bijna 30.000 nummers dus bij de allergrootste tijdschrifttitels met het FSC-keurmerk in het colofon.

Kost de keuze voor FSC geld? Busch tegen P+: “Er komt ruwweg 5 procent bij, een toeslag van 30 tot 35 euro op een ton papier.”

P+ webtip: P+ over drukkerij met FSC-certificaat