Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
05 november 2008

Obama zegen voor duurzaamheid

Keijzers is ook om inhoudelijke redenen blij met de verkiezing van Barack Obama. “Omdat hij al tijdens zijn campagne heeft aangetoond de link te zien tussen de financiële crisis, de energiecrisis en de grondstofcrisis. Hij heeft aangegeven dat we naar een andere energiegebruik toe moeten. Hij ziet hoe innovatie een economische impuls kan geven, nieuwe werkgelegenheid kan scheppen. Obama heeft begrepen dat de VS op dit gebied leiderschap kan tonen aan de wereld.”

Waarom Obama visionair is? Keijzers: “Omdat hij een link legt tussen het energievraagstuk en geopolitieke problemen, de verhouding met Rusland, het Midden-Oosten, China.”

Maar ronduit spectaculair aan de verkiezingswinst is de basis die Obama voor zijn stemmenwinst wist te organiseren. Ook Paul Ray, de naamgever van de Cultural Creatives, maakt op dit moment een gedegen studie naar dit fenomeen. Zo vaak maken we het niet mee dat zich grote maatschappelijke veranderingen voltrekken, omdat een groot deel van de samenleving inziet dat het zo niet langer meer kan. In Zuid-Afrika is dat voor het laatst gebeurd, toen er een einde kwam aan het Apartheidsregime.

Keijzers: “Obama heeft zich al vroeg aangesloten op bestaande bewegingen in de maatschappij en heeft deze breed gemobiliseerd. Burgerrechtenbeweging, vrouwenbeweging, milieubeweging, noem ze maar op. Hij kan daardoor verder gaan dan Al Gore, die niet verder meer kan. Gore hoorde ik in Aalsmeer vertellen: “Ik sta nu op een punt dat ik mijn verhaal niet meer beter kan vertellen dan ik tot nu toe heb gedaan. Nu moet er iets gebeuren. Maar ik weet niet hoe.” Ik zie Obama dat vraagstuk wel oplossen, omdat hij inprikt op krachten die er bij mensen zijn. Hij zet ze in voor de goede zaak. En dat op een moment waarbij iedereen voelt dat er verandering nodig is.”

P+ webtip: Gerard Keijzers