Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
06 november 2008

Obama's komende groene toespraak

Kan Obama de zo lang verlangde transformatie bewerkstelligen nu de VS hard door de kredietcrisis en ander economisch onheil wordt getroffen? Weinig in z’n politieke achtergrond, temperament en platform duidt erop dat hij zulke dramatische veranderingen in het Amerikaanse overheidsbeleid zal doorvoeren. Ook is Obama niet de eerste politicus die belangrijke onderwerpen als economie, energie, veiligheid, en klimaatverandering aan elkaar verbond. Nixon pleitte bijvoorbeeld al voor een emissievrije auto in 1975. En Al Gore heeft de laatste jaren uitgebreid de internationale pers gehaald met zijn docu-soap over klimaatverandering.

Toch duiden persuitlatingen van Obama erop dat de nieuwe president zowel het brede plaatje als de details kent.

Tegen Joe Klein van Time Magazine: “Het grootste probleem van ons energiebeleid is dat het van crisis naar trance schiet. De grootste uitdaging van nu zijn niet de prijzen aan de pomp maar het feit dat de motor achter deze economische groei er de komende twintig jaar niet meer is. Het vinden van een nieuwe motor wordt cruciaal. En er is geen betere dan een nieuwe energie economie. Ik las net een stuk in de New York Times dat ons hele systeem is gebouwd op goedkope olie. In de landbouw. In het vervoer. En hoe we onze huizen bouwen. Mijn eerste prioriteit wordt dan ook hoe we onze energie gaan gebruiken in relatie tot nationale veiligheid en klimaatverandering.”

Tegen Rachel Maddow van MSNBC: “Een van de meest belangrijke infrastructurele projecten die we nodig hebben, is een geheel nieuw stroomnet. Als we serieus over duurzame energie willen zijn, moet ik in staat zijn windenergie van North Dakota naar megapolen als Chicago te transporteren. En we moeten een slim net krijgen als we onze hybride auto ook aan het stroomnet willen koppelen. Gewone gebruikers kunnen dan de opgewekte stroom uit de auto verkopen aan het elektriciteitsnet. Dat kan vijf miljoen banen scheppen, alleen al in nieuwe energie.”

Het wachten is nu op een dergelijke toespraak van Obama voor het grote publiek...
 P+ webtip 1: Obama tegen Klein (Time Magazine) P+ webtip 2: Obama tegen Rachel Maddow (MSNBC)