Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
17 november 2008

Geluidswonder met portretten van 30.000 wijkbewoners

Klassieke gebouwen als het Colosseum in Rome werken ook als een parabool, zodat de zangers zonder enige versterking een enorm publiek konden bereiken. De parabool heeft als eigenschap dat geluid vanuit het brandpunt in een rechte baan weggezonden wordt. Het geluid van de Fluisterheuvel komt in een tegenoverliggende parabool weer in het brandpunt samen.  Hierdoor is over een ruime afstand met elkaar te communiceren.

De paraboolwand in Delft werd gemaakt van een met natuurvezel versterkt polyester. Het gebruik van de natuurlijke vezels zoals vlas, hennep en jute biedt grote milieuvoordelen ten opzichte van glasvezel.

Deze  milieuvoordelen zijn:
. de zeer lage hoeveelheid (zonne) energie om de vezels te produceren in tegenstelling tot de energie-intensieve processen voor glasvezel en met name koolstofvezel
. het vermijden van gebruik van chemische middelen om de vezels te etsen om ze beter te laten hechten aan de hars
. de zeer lage uitstoot van styreen (95% lager) bij het uitharden van de hars met het dubbele malprocédé
. het herbruikbaar-zijn of verbrandbaar-zijn na de gebruiksfase van de producten. Dit in tegenstelling tot glasvezelcomposieten waarmee na de gebruiksfase weinig kan worden gedaan door het vigerende Europese stortverbod en het verstoppen van de ovens indien er glasvezelcomposieten worden verbrand.

Ook al is deze Fluisterheuvel een kunstwerk geworden (van Jan-Willem Wartena), NPSP Composieten heeft het recht de heuvels ook aan andere gemeenten te verkopen, die de jeugd een bijzonder groen speeltoestel willen aanbieden.

P+ webtip: Fluisterheuvel