Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
18 november 2008

Cradle to Cradle-woonark kan overal liggen

De Bouwer en Partners is een bureau voor bouwmarketing, gevestigd in een oude woonboot. “Het is vandaag een ramp, om een ligplaats te vinden,” vertelt de directeur Syto Goslinga. “Wij deden er drie jaar over om in Weesp iets te vinden. Maar dat gaat in de toekomst veranderen. Water krijgt meer ruimte in Nederland en die ruimte kan benut worden door drijvende woningen. Daar wilden wij een icoon voor maken, een woonark die overal kan liggen.”

Architect Paul de Ruiter kreeg de opdracht om een ontwerp te maken. Hij stelde voor het schip niet alleen volledig crade to cradle te maken, maar ook “autarkisch”. Dit wil zeggen: zo min mogelijk afhankelijk van anderen. Goslinga: “We zagen werk van De Ruiter in Rhenen. Een heel mooie villa. Glas van het plafond tot aan de vloer, precies wat wij ook wilden. We zijn samen ook in Amsterdam-Noord naar de Gewoonboot gaan kijken. Ook dat is een voorbeeldproject, waar wel een kelder vol installaties voor nodig is. Maar die boot vond ik niet mooi. Het ontwerp van De Ruiter is dat wel.”

De C2C-boot kan bij voorbaat op publiciteit rekenen. Documentairemaker Rob van Hattum heeft al toegezegd om de boot te willen showen bij technologiemuseum Nemo, in Amsterdam. Van Hatttem is daar directeur. Ook het ministerie van VROM toont belangstelling. P+ webtip: C2C Partnership