Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
19 november 2008

Overal stroom met Bredenoord-generator op brandstofcellen

Brandstofcelsystemen gelden als grote belofte voor de komende waterstofeconomie. Ze worden genoemd naar het elektrolyt dat voor de ladingsoverdracht zorgt. Bijna de helft van alle systemen wereldwijd zijn van het PEM type (proton exchange membrane). Nedstack, in 1998 ontstaan uit een technology buy out van een R&D afdeling van Akzo Nobel, zet hier succesvol op in. Eerst met een groot systeem in Delfzijl dat vierduizend uur probleemloos heeft gedraaid. En nu dus met de Purity, voor het eerst gelanceerd op de Energiebeurs van Den Bosch.

De Purity is een mobiele generator die, gedurende maximaal dertig uur, pakweg vier kilowatt stroom levert en overal kan worden neergezet: langs wegen, bij concerten en tijdens andere evenementen. Volgens Margien Storm van Leeuwen, marketingmanager bij Nedstack, heeft de purity wel de voor- maar niet de nadelen van een dieselgenerator. Dus geen schadelijke emissies als kooldioxide, stikstof, roet, fijnstof en geluid. De purity is bovendien bijna geheel trillingsvrij. "Schone en stille energie op kwetsbare locaties is niet langer meer een droom. Het is nu gewoon te huur. Als je de unit eenmaal aanzet en de waterstoftanks gevuld zijn, ben je gegarandeerd van stroom. Na gebruik recyclen wij de brandstofcellen weer."

Maar daar laten Bredenoord en Nedstack het niet bij. In samenwerking met Hygear, AirProducts, ECN en Exendis ontwikkelen de twee een groter prototype. Deze uniflex kan zowel op waterstof als op bio-ethanol worden aangedreven, een unicum voor Europa. Niet zonder reden heeft het consortium dan ook 440.000 euro subsidie gekregen vanuit de nieuwe SBIR regeling (small business innovation research): in opdracht van Rijkswaterstaat ontwikkelt het consortium nu een 16 kilowatt sterk PEM brandstofcelsysteem met een innovatieve bio-ethanolreformer.

Jacques Smolenaars is er maar wat blij mee. Hij is voorzitter van de Nederlandse waterstof- en brandstofcelvereniging en vice-president van Hygear, ontwikkelaar van de brandstofcelreformer. "Vrijwel alle reformers kraken aardgas. Dit wordt de eerste die dat voor bio-ethanol doet. Daardoor hoef je geen waterstof op druk in flessen aan te leveren, spaar je transportenergie uit en verminder je de CO2 uitstoot aanzienlijk. Bovendien heeft bio-ethanol een vergelijkbare energiedichtheid als diesel, veel hoger dan waterstof. Daardoor kunnen we het vloeroppervlak klein houden", zo vertelde hij vorige maand vakblad Energiegids.nl. P+ webtip 1: Nedstack P+ webtip 2: Energiegids.nl