Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
26 november 2008

Hoe Noorwegen Birma boycot

Eli Lund was te gast op de TBLI-conferentie. In een overvolle zaal legde ze uit hoe lastig het is om ethische normen te formuleren voor die enorme inkomstenbron. “Niet minder dan een kwart van het bruto nationaal inkomen van Noorwegen is afkomstig uit olie- en gaswinning. Op de 9000 bedrijven waarin we beleggen zijn er 29 uitgesloten, voor het merendeel omdat ze clusterbommen en andere wapens produceren.” Het pensioenfonds beheert een bedrag van ruim 200 miljard euro.

Het zijn niet uitsluitingen veel, gaf Lund toe. Maar elke uitsluiting moet zeer zorgvuldig gebeuren. En kan worden teruggedraaid. Een onderzoeksrapport telt al gauw een pagina van 30 tot 40. Maar als het ministerie van Financien daarna tot een besluit komt, mag de hele wereld dat ook weten. Lund: “Monsanto (zaadfabrikant met genetisch gemanipuleerde gewassen en bijbehorende pesticiden) was in 2006 ook uitgesloten, maar nu niet meer.”

De uitsluiting van alle bedrijven die wapens aan Birma leveren staat nog steeds overeind. Lund: “Dat heeft te maken met de recente schendingen van de mensenrechten en de systematische onderdrukking van de eigen bevolking. We willen deze militaire macht niet verder versterken. Deze uitsluiting is in lijn met verboden die Groot Brittannië en de VS hebben afgevaardigd om wapens of militair materiaal naar Birma te exporteren.”

Voor de Noorse staatfonds is dit ook een nieuw criterium, de focus op de plek waar wapens worden gebruikt, in plaats van zich alleen te richten op de producent ervan.

P+ webtip: Onderaan de uitsluiting van Birma