Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
27 november 2008

Lucht als betere keus voor vloerisolatie

Het principe van Tonzon isolatie is bijzonder eenvoudig: span een superdun en sterk aluminiumfolie onder de vloer, breng daarin droge lucht en sluit de uiteinden van de luchtkussens af met dubbelzijdige tape. Dat is veruit de beste, meest elegante manier om vloeren te isoleren. En een van de beste, zo heeft onderzoek van SenterNovem vorig jaar aangetoond. Het is de enige isolatie die droog blijft in een geventileerde kruipruimte en bespaart veel meer energie dan tot nu toe is aangenomen, volgens Willemsen tot zelfs twintig procent op de gasrekening.

Maar goede vloerisolatie is niet allerwegen bekend en wordt (nog) niet in het energielabel meegenomen. "De overheid zet in op dubbel glas en hanteert de redenering dat alle warmte omhoog trekt. Vloeren blijven koud. Maar door prima isolatie in de rest van de woning ontstaan wel vocht, schimmel en huisstofmijt op de grond. Zoveel zelfs dat de concentratie van allergenen bij gladde vloeren de kritische grens overschrijdt", aldus Willemsen.

De Tonzon directeur vermoedt dat zijn goedkope oplossing door marktpartijen en de overheid wordt tegengewerkt. Er staan immers grote belangen op het spel. "Leveranciers van ventilatiesystemen komen veel slechter aan de bak wanneer vloerisolatie vanaf begin af aan goed geregeld is", meent de uitvinder van de innovatieve isolatiemethode.

Volgens hem zal het Ministerie van VROM, waartegen Tonzon eind jaren tachtig een klacht heeft ingediend omdat deze de problematiek van huisstofmijt vanuit kruipruimtes vloeren negeerde, de relatie tussen goede vloerisolatie en gezondheid binnenkort opnieuw onder de loep nemen. "Want het kan toch niet zijn dat vocht, schimmel en allergenen vanuit de vloer worden bestreden door alleen een raampje open te zetten", zo vraagt Willemsen zich af.

P+ webtip 1:
Tonzon isolatie

P+ webtip 2:
SenterNovem rapport energiebesparing vloerisolatie (PDF)

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier