Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
27 november 2008

Groener thuis en in de auto met je iPhone

Het zat er natuurlijk aan te komen, duurzame handelingen op afstand door middel van moderne telecommunicatie. Volgens de onvolprezen website Treehugger biedt de nieuwe iPhone van Apple, sinds deze zomer ook in Nederland verkrijgbaar, de beste vooruitzichten van alle mobieltjes. Eventjes een mooie applicatie in je mobieltje downloaden en energiebesparing op de weg en thuis is – letterlijk – onder handbereik.

Neem nu eens de Gashog van Adairsystems.com. De applicatie kost niet meer dan een grijpstuiver (nauwelijks zestig cent. En dat in dollars...). Als je eerst enige gegevens op Gashog invult, berekent het automatisch de doelmatigheid van je verbruik en geeft het de historische gemiddelden aan. Bovendien krijg je als bestuurder tips om de brandstofefficiëntie van je voertuig te verbeteren.

De Greenmeter is iets duurder maar wat maken twee bakjes goede espresso in een (weg)restaurant nu eigenlijk uit? Weinig toch? De Greenmeter biedt aanzienlijk meer features dan de Gashog doordat de applicatie ook het optrekken van je auto in de grafieken meeneemt. Bovendien valt via simpele aanraking van je display je carbon footprint af te lezen (zie afbeelding).

Wie helemaal verslingerd is geraakt aan zulke elektronische gadgets, kan eens overwegen de aanzienlijk duurdere app van Homemanageables aan te schaffen (hoewel een starterkit van een maand nog gratis is). Met een enkel commando kan je, zo beweert hun website, een hele keten van gebeurtenissen voor je automatische opdrachten aansturen. Al je verlichting rond een uur of zes, zeven in de avond uit? Muziek op de door jouw gewenste tijd aan? Het kan. Maar, als het aan P+ ligt, zie deze eco gadgets als een middel en niet als doel. Het mag volgens ons nooit een vervanging van aandacht voor je kinderen en/of partner worden... P+ webtip 1: Gashog P+ webtip 2: Greenmeter P+ webtip 3: Homemanageables

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier