Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
02 december 2008

Jessica Sansom duurzaamheidskoningin van deze wereld

Waarom werd Jessica een van de leiders? Omdat ze volgens de mensen die haar voordroegen de idealen van de oprichters van Innocent Drinks praktisch heeft gemaakt in de keten van toeleveranciers. “Dit jaar heeft de smoothie-maker bewezen dat het mogelijk is om een voedingsproduct te verkopen in een flesje dat voor 100 procent uit gerecycled materiaal bestaat. Het klinkt misschien gek, maar dat is iets wat de levensmiddelenindustrie niet voor mogelijk hield. Volgens Sansom was die onwil er vanwege angst oor voedselveiligheid. Maar ze heeft gezegd dat Innocent Drinks toch veilig was. Het resultaat: verpakkers wilden weten hoe ze het voor elkaar had gekregen, tot specialisten uit Brazilië toe.”

Ook de nieuwe Ananas-smoothie zit in in nieuwe flesje, dat dus bestaat uit gerecycled polyethylene terephthalate (PET). Jessica deze zomer tegen P+ over haar enige teleurstelling: “Jammer dat de kleur van het plastic iets blauwig is.” Maar het halveerde wel de footprint van Innocent Drinks in de keten van toelevering. Tegen de jury vertelde ze hoe ze haar zin had gekregen. Het is net een dartboard, volgens Jessica: “We gooien net zoveel pijltjes als we kunnen op onze toeleveranciers af totdat er eentje blijft zitten.”

In Nederland bestaat de idiote situatie dat Innocent Drinks in een van de hoogste categorieën van verpakkingsbelasting valt, die van gewone plastics. Bioplastics zijn wel bevoordeeld. Uit onderzoek was gebleken dat kartonnen verpakkingen het beste voor het milieu zouden zijn. Die gebruikt Innocent Drinks voor de grootverpakking, van Tetra Pak, een Zweedse duurzaamheidskoning.P+ webtip: De verkiezing van Jessica