Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
22 december 2008

Hoe renovatiebedrijf Moonen een oude wijk adopteert

In Arnhem maakt Moonen (1962) nu een oudere wijk klaar voor deze eeuw, in opdracht van een woningcorporatie. Voor het bedrijf van Van de Kerkhof, die van schilder opklom tot directeur, betekent dit: "Uitzoeken welke buurtactiviteiten daar gaande zijn. Hebben de jongens een voetbalclub? Daar gaan onze sponsorbedragen voortaan heen, niet meer naar grote projecten of een dure businessclub. Is er een ziekenhuis in de buurt? Daar leveren we kleurboeken voor de kinderkamer, die niet vol staan met reclames, maar alleen maar kleurplaten bevatten. Is er een verpleegtehuis, waar we iets voor de bewoners kunnen betekenen, zo lang we daar bezig zijn? Kunnen we de jongens en meisjes uit de wijk stageplaatsen in ons bedrijf aanbieden? Komt Sinterklaas er aan? Wat gebeurt er met Kerst? Valt het Suikerfeest binnen de renovatieperiode? Waar maken we een bewonerskamer gereed? Daar kunnen de wijkbewoners heen, wanneer we met hun woning bezig zijn en er een hoop lawaai is. Dat zijn vragen die we onszelf vooraf stellen voordat we aan de slag gaan."

Heeft Moonen zelf ook baat bij deze maatschappelijke bijdrage? Volgens Van de Kerkhof wel: "We laten de mensen zien dat zij er ook iets aan hebben dat jij bij hun bezig bent. Samen renoveren betekent samen de kleur van de voordeur uitkiezen. Maar ook iets compenseren voor de overlast, ook al krijgen ze er iets beters voor terug. Je maakt met elkaar de afspraak: we gaan een tijdje samen optrekken. Je laat dan ook zien hoe mooi ons vak is. Dan hoop je op minder vernieling, geen jongens die in het weekend de bouwkeet vernielen. Dat doen ze niet wanneer ze weten: ik ga bij Moonen stage lopen. Misschien krijg ik er later wel een baan. Of: Moonen helpt mee met ons voetbaltoernooi."

Het is voor het Brabantse bedrijf een nieuwe, innovatieve stap in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit beleid gaat al heel ver terug. Van de Kerkhof: "Al in 1986 kregen wij als onderhoudsbedrijf de Milieuprijs van de stad Den Bosch, vanwege de scheiding in tien verschillende afvalstromen. Dat vonden we zijn eigenlijk heel gewoon. We hebben in 2003 een landelijk prijs voor het beste personeelsbeleid gekregen, Kroon op het Werk."
De samenwerking met wijkbewoners bevalt uitstekend. De directeur vindt: "Wat menselijke aandacht kost vaak niet zoveel meer. Het moet gewoon leuk zijn om met elkaar te mogen werken. De grootste innovatie is het beter communiceren door de hele keten heen: met bewoners, opdrachtgever, architect, tot fabrikanten en uitvoerende partijen, zoals wij."

P+ webtip: MiniSpecial FOSAG

P+ webtip: Moonen Onderhoud en Renovatie