Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
08 december 2008

Obama blaast toekomst in duurzame beleggingsfondsen

Wie denkt er dat beleggen in tabak lekker wat geld gaat opleveren? Dat is professor Andrew Clare, die een leerstoel in asset management heeft aan de London Cass Business School. “Mensen stoppen niet met roken in tijden van recessie, ze roken misschien nog wel meer omdat ze nerveus zijn”, aldus deze ietwat cynisch overkomende prof. “Wat er ook gebeurt, mensen hebben sigaretten nodig en hebben ook niet de neiging minder te gaan drinken.”

Cijfers geven hem wel gelijk. Ondanks rookverboden door heel Europa rapporteerde Imperial Tobacco een verhoogde jaarwinst van 15 procent, ook al vielen de aandelen 31,2 procent terug. Dat is overige minder dan het gemiddelde koerdaling van de grootste ondernemingen.

De New York Times laat echter ook fondsmanagers van duurzame fondsen aan het woord, zoals de in duurzaamheidskringen erg beroemde Karina Litvack, hoofd van de afdeling governance and social responsible investment van de Britse asset manager F&C. Zij beheert 4 miljard euro aan duurzame aandelenpakketten. Ze voorspelt dat er straks een situatie zal zijn van striktere regels aan corporate governance en een hogere “accountability”.

Litvack: “Mensen praten over milieu, sociale en ethische beleggingscriteria alsof die niet-financieel zouden zijn. In mijn perspectief is elke waardedrager die een bedrijf over een langere termijn succesvol laat zijn een financiële risicofactor. Het drijft alleen de beurskoers niet binnen 24 uur omhoog of omlaag.”

Ook Litvacks belangrijkste eigen fonds in ondergewaardeerd. Het Stewardship Growth Funds  met 468 miljoen Britse ponden aan ingelegd vermogen daalde met 38,7 procent ten opzichte van het FTSE-gemiddelde van 31,2 procent. Volgens Litvack bleken haar klanten het fonds ondanks deze mindere prestatie toch trouw, vanwege hun lange termijn visie. Auteur Robins wijst er ook op dat wanneer je in een periode van vijf jaar kijkt, tot aan 2007, de fondsen met ESG-principes (ethical, social, environment) de wereldindex wel degelijk hebben verslagen.P+ webtip: Boek van Robins