Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
09 december 2008

Je eigen Kerstboodschap op Palestijns-Israëlische Muur

“Een muur die tussen mensen staat, brengt vanaf nu ook mensen bij elkaar.” Dat is het motto van dit initiatief, waarvan het idee geboren werd in een workshop vorig jaar, die door ICCO werd gesponsord. De ontwikkelingsorganisatie is het niet eens met de manier waarop Israël stukken land splijt, zodat Palestijnse boeren niet eens meer bij hun eigen olijvenboomgaard kunnen komen.

Zal het schrijven van Kerstboodschappen daar een einde aan maken? Op de website van sendamessage staat: “De Muur zal niet verdwijnen omdat nu uw tekst er op staat. Dat is waar. Maar uw boodschap vertelt de Palestijnen, gevangen binnen die Muur, dat ze niet zijn vergeten. U geeft hen hoop. “Onze” Palestijnen, op hun beurt, willen u een simpele, heldere boodschap overbrengen: "Wij zijn mensen zoals u, met gevoel voor humor en zin in het leven". Daarom doen zij dit, en met plezier.”

Op de website kunnen belangstellenden een tekst van 80 lettertekens invoeren. Op de Westelijke Jordaanoever gaan daarna jongeren aan de slag met de spuitbus. De opdrachtgever krijgt als bewijs een digitale foto gemailed. Wat gebeurt er met het geld? “Een deel van uw geld blijft in Nederland, om de (minimale) operationele kosten te dekken. Het overgrote deel gaat naar de Palestijnse NGOs (onafhankelijke stichtingen) die het werk daar doen. Zij financieren met de opbrengst kleine sociale, culturele en educatieve projecten (van een sportveldje tot een wasserette voor studenten).”Er staan nu al de nodige Nederlandse teksten op de muur. We zien bijvoorbeeld op het lange betonnen gevaarte al staan: “Paulien en Erik 20 jaar, zonder vechten bij elkaar”.

P+ webtip: Sendamessage