Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
10 december 2008

FloDesign ontwerpt windturbine als straalmotor

Wie via Technology Review de video van FloDesign Wind Turbine heeft bekeken, begrijpt vrijwel onmiddellijk waarom het bedrijf erin geslaagd is in een eerste acquisitieronde al zes miljoen dollar risicokapitaal aan te trekken. Bijna de helft van alle energie van de wind komt niet in de generator van een moderne windturbine terecht maar gaat langs de bladen weg, verloren voor energieopwekking. Windexperts noemen dit optimum van 59,3 procent ook wel de Betz limiet.

Met de windturbine van FloDesign is dat anders. De lucht gaat letterlijk door de bladen heen en wordt vervolgens versneld, daarmee het vermogen verdubbelend. Het nieuwe ontwerp is bijna de helft kleiner dan huidige windturbines en minder gevoelig voor schade. Bovendien kunnen deze straalwindturbines op een veel kleiner oppervlak energie opwekken waardoor er minder land voor nodig is. Eerdere ontwerpen van straalwindturbines waren te groot of boekten slechte resultaten omdat ze niet goed de windrichting konden bepalen. De nieuwe straalwindturbine kan dat volgens CEO Stanley Kowalski wel, zelfs tot 15 graden buiten de windrichting.

Als je het nieuwe concept bekijkt, zie je meteen waarom P+ dit innovatieve concept alvast de straalwindturbine heeft genoemd. De lucht komt eerst aan op een aantal vaste bladen, de stator, die het vervolgens naar bewegende bladen voert, de rotor. De lucht beweegt de rotor en komt er aan de andere kant uit, langzamer dan de lucht buiten. De turbine is zo vormgegeven dat de snellere buitenlucht vlak achter de rotor naar binnen wordt gebracht. Deze snellere lucht schept een lage drukgebied achter de bladen die nog meer lucht naar binnen zuigen. Net zoals een straalmotor dus.

Het is de grote vraag of deze straalwindturbines tegen de beweerde lage kosten kunnen worden gebouwd. Testen zullen dat moeten uitwijzen. Als die succesvol verlopen, hoopt FloDesign vanaf 2010 straalwindturbines tot een megawatt te fabriceren. P+ webtip 1: artikel Technology Review P+ webtip 2: video FloDesign Wind Turbine

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier