Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
18 december 2008

ANC-leider Zuma wil 500.000 euro van cartoonist Zapiro

Wat wilde Shapiro met deze cartoon zeggen, die overigens al enkele maanden geleden (op 7 september) werd gepubliceerd in de Zuid-Afrikaanse krant The Sunday Times? Shapiro: “De prent toonde Jaco Zuma, die met behulp van zijn politieke vrienden het juridische proces bedreigde en intimideerde, om op deze manier vrijstelling te krijgen bij de rechtbanken en te ontsnappen aan een veroordeling (voor corruptie), om zo de weg vrij te maken om president te worden.”

De cartoonist legde ook uit dat de vastgehouden vrouw het juridische systeem in Zuid Afrika symboliseert, en dat zij wereldwijd het symbool van rechtvaardigheid is. Shapiro was al langer een plaaggeest voor Zuma, door hem consequent scheelkijkend af te beelden, ook nog met een douchekop boven het hoofd, als symbool voor het afspoelen van zijn daden.

Volgens de advocaat van Zuma heeft de prent “onze cliënt beschadigd in zijn waardigheid en reputatie en hij leidt daardoor schade in de grootte van 7 miljoen Rand”. Inderdaad leverde deze spotprent al heel wat reacties op. Shapiro zei tegen de Mail and Guardian Online, die de cartoons ook publiceert: “Misschien wel het grootste aantal reacties in de kortst mogelijke tijd. Het idee heeft mij net zo hard overvallen als de cartoon dat deed bij de lezers, denk ik. Toen ik op het idee kwam, dacht ik eerst nog: dit is te heftig. Maar na wat langer nadenken besloot ik dat dit beeld toch precies uitdrukte wat ik wilde zeggen.”

De politieke partij ANC, waar Zuma nu leider van is, bracht ook een statement uit. De Sunday Times wordt beschuldigd van het misbruik maken van de persvrijheid. Ook het afbeelden van de mededaders wordt veroordeeld. “Het trekt de integriteit van de secretaris-generaal van het ANC in twijfel.” Zapiro wordt in een brief een “ranting dictator” genoemd, een “vrijgestelde potentaat”, “die er plezier in schept de waarheid te verdraaien”.Op 12 januari 2009 hoort Zuma of hij zal moeten voorkomen op basis van beschuldigingen over fraude en corruptie. P+ webtip: Zapiro Website with news items about the Zapiro case