Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
19 december 2008

Licht en schone lucht met ionisatie spaarlamp

Zet een gewone lamp en een ionisatielamp in twee verschillende ruimtes waarin een zware kettingroker heeft gezeten en het verschil wordt onmiddellijk duidelijk. Rond de gewone lamp blijft een dikke nevel en stank hangen terwijl de lucht bij de ionisatielamp in beweging komt. Na verloop van tijd verdwijnen rook en stank als sneeuw voor de (winter)zon bij de laatste. Het lijkt bijna wel op magie. Maar het natuurkundig principe is al zo oud als de mensheid: ooit de lucht na een zware onweersbui ervaren? Prikkelend fris, nietwaar? En, zoals velen wel weten, komt dat door ozon, een zuurstofverbinding van drie moleculen die alweer snel tot O2 uiteenvalt.Â

Zo werkt de ionisatielamp ook. Ionen zijn namelijk moleculen die een elektron hebben verloren of erbij hebben gekregen (ozon) waardoor ze positief dan wel negatief geladen worden. Ze streven altijd naar een neutrale stand en zijn in staat vaste of vloeibare stoffen in gassen alsmede stofdeeltjes aan zich te binden, worden daardoor zwaarder en slaan neer. Ook hechten ze zich aan ziektekiemen en maken deze onschadelijk.

Nu is het zo dat de meest vervuilde lucht vaak binnenskamers is. De ergste ionen-rovers zitten daar: rook, elektrisch geladen kunststof oppervlakten, huisstof en elektrische apparatuur. Bij een groot tekort aan negatieve zuurstofionen treden verschijnselen als vermoeidheid, allergische reacties, angsten en depressies op. Verrijk je nu die lucht in je leefomgeving met negatieve ionen, dan worden die verschijnselen verminderd of weggenomen.

De lampen zijn echter niet goedkoop, zo tussen de 23 en 95 euro. Maar omdat ze als spaarlamp zijn uitgevoerd, heb je die kosten er binnen enkele jaren ruimschoots uit. Zeker als er binnenkort ook een LED uitvoering komt. Voor winterdepressies is er nu al een full-spectrum lamp die het daglicht benadert en de aanmaak van vitamines bevordert.

P+ webtip 1:
Fris licht

P+ webtip 2:
voordelen van ionisatie (PDF)