Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
07 januari 2009

Hoeksche Chips komen nu met pastinaakschijfjes

Zonder enig marketingbudget weten de boeren uit de Hoeksche Waard (onder Dordrecht) heel wat publiciteit te verwerven. Het gaat bijna vanzelf. Scheele: “Ga ik met oude vrienden uit Zeeland in augustus een rondje varen door de grachten van Amsterdam, dan neem ik wel een paar doosjes chips mee. Die hebben we als promotie naar andere boten gegooid. Ze werden met groot genoegen ontvangen. Er is niet een zakje in het water gevallen, ook al hebben we op een boot per ongeluk wel een flesje bier omgekegeld.”

Henk Scheele en zijn twee medeboeren zien hun omzet elk jaar “met de helft verdubbelen”. Bedragen wil hij niet noemen, maar het begindoel begint al in zicht te komen. Scheele: “Het idee ontstond in een tijd dat een boer voor zijn aardappelen geen cent ontving. Je werkte je te blubber en je hield aan het einde van het jaar niks over. De winst werd door anderen gemaakt. We wilden die marge zelf gaan pakken, door een eigen eindproduct te gaan maken. In de keuken zijn we gaan experimenteren met het bakken van chips. Goed gewassen aardappelen, waar dat heerlijke velletje nog aan zit, wat een veel robuustere smaak geeft. Zeezout. Zonnebloemolie. Niet biologisch, maar wel met een minimum aan bestrijdings- en mestmiddelen. Alles heel eerlijk en in een eenvoudig doorzichtig plastic zakje verpakt. Maar een succes. We begonnen vier jaar geleden met een omzet van vier mud aardappelen (een mud is 70 kilo). Vorig jaar verwerkten we al een halve schuur. Dit jaar gaan we richting hele schuur. Dan is het einddoel bereikt. Onze gezamenlijke aardappeloogst helemaal zelf verwerken.”

Op proef beginnen de drie boeren nu echter ook met pastinaak. Scheele: “Dat gaan we eerst heel exclusief houden. We gaan deze pastinaakchips alleen leveren aan kleine speciaalzaken. Daar passen deze schijfjes beter, omdat het een seizoensgebonden groente is. Pastinaak is niet, zoals aardappelen, het hele jaar leverbaar.”

Boer Scheele besluit: “Vind je het erg als ik het hier nu even bij laat? Ik ben net de koeien aan het melken.”

P+ webtip: Hoeksche Chips

P+ webtip: Henk Scheele op de cover van P+ over bewogen boeren