Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
08 januari 2009

Koeienpoep verwarmt wijk Zeewolde

Essent Warmte hoopt in de toekomst veel meer wijken op deze manier te verwarmen. Volgend jaar gaat het koeienpoepproject van start in een nieuwbouwwijk in Leeuwarden. Daar worden 1500 woningen ermee verwarmd.
De installatie werd gisteren geopend door wethouder De Vries van  Zeewolde, veehouder Van Beek en Gijs de Man, directeur van Essent Warmte. Op een bord werd de Polderwijk van Zeewolde tot "Zone Groene Warmte" verklaard.  De  woningen in de Polderwijk worden vanaf vandaag voorzien van groene warmte. Esme Wiegman, fractielid van de CU in de Tweede Kamer, gaf het  startsein voor de warmtelevering door het oplaten van ballonnen samen met de kinderen van basisschool Polderpalet.

Door het gebruik van de warmte komt het energetisch rendement op meer dan 80 procent. Het is voor het eerst in Nederland dat bewoners op deze manier warmte vers van de koe krijgen. Maatschap Van Beek produceert met het biogas per jaar tien miljoen kWh elektriciteit en het equivalent van 600.000 m3 aardgas aan warmte.

Gemeente Zeewolde plaatst bij alle ingangswegen van de Polderwijk een bord met Zone Groene Warmte om te laten zien, dat het een duurzame wijk is. Het bord is voorzien van het logo van de nog jonge stichting Warmtenetwerk, die het gebruik van duurzame warmte en koude en restwarmte gaat bevorderen. Zowel gemeente Zeewolde als Essent Warmte nemen deel aan het Warmtenetwerk, waar nu al 64 organisaties zich bij hebben aangesloten. Stichting Warmtenetwerk hoopt, dat na de primeur van de Polderwijk ook andere wijken met een duurzame warmtevoorziening een Zone Groene Warmte gaan instellen.

P+ webtip: Stichting Warmtenetwerk