Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
09 januari 2009

Papieren schoonloper Desso kan zo in groene bak

Marktleider Interface begon er ruim een decennium geleden mee toen ex-CEO Ray Anderson The Ecology of Commerce van entrepreneur Paul Hawken las. Het boek raakte hem diep, vooral de uitdrukking de dood van geboorte (waarmee bioloog E.O. Wilson bedoelde dat onze huidige handelswijze leidt tot het verdwijnen van soorten). Anderson voerde vervolgens, als allereerste in de tapijtbranche, een wereldwijd en verregaand duurzaamheidsprogramma door waarin onder meer het sluiten van kringlopen centraal staat. Dit principe uit de natuur gaat ervan uit dat afval van het ene proces voedsel voor een ander wordt.

William McDonough en Michael Braungart, respectievelijk een Amerikaans architect en Duits chemicus, hebben dat principe in de jaren negentig van de vorige eeuw uitgewerkt tot het nu zo veel genoemde cradle-to-cradle concept. Kenmerkend voor hun concept is dat ze onderscheid maken tussen technologische en biologische producten. De eerste soort is volledig biologisch afbreekbaar terwijl de laatste soort zo vaak mogelijk in het industrieel proces moet kunnen worden gebruikt (denk aan glas, staal of plastic). Ga je die vermengen, dan leidt dat tot hybride monsters die noch kunnen worden hergebruikt, noch in de natuur worden afgebroken.

Tegenwoordig zien steeds meer bedrijven de voordelen van het C2C concept in. Dat bleek vorige winter wel in Frankfurt. Meer dan duizend deelnemers uit 25 landen en ruim zestig bedrijven gaven acte de presence op de eerste internationale C2C beurs op de Frankfurter Messe. Een van die bedrijven was Desso. Vorig jaar maart sloot deze Europese tapijtfabrikant zich aan bij het in Hamburg gevestigde EMEA (Environmental Protection Encouragement Agency), het geesteskind van professor Michael Braungart. Dit jaar werkt het toe naar C2C certificering. Daarvoor heeft Desso toonaangevende beleidsmaatregelen ingevoerd die zullen resulteren in producten die ofwel volledig biologisch afbreekbaar zijn, ofwel tot in het oneindige als grondstof voor nieuwe producten worden gebruikt. Producten uit die eerste categorie zijn onder meer de papieren schoonloper. Ook onderzoekt Desso de inzet van materialen als bamboe, jute en hennep. P+ webtip 1: Nutec beurs P+ webtip 2: Desso