Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
12 januari 2009

IJs en Zopie met gratis ijspretijs

Initiatiefnemer Pieter van de Vliet: “Ik ben een echte ijsliefhebber. Ik vond het altijd vervelend dat de ijssalons dicht gingen, zodra het buiten kouder werd. IJs is toch ook lekker als het buiten vriest?” Hij voegde de daad bij het woord en opende zelf een salon. IJs en Zopie heeft inmiddels twee vestigingen, een in Utrecht (Twijnstraat 79) en een in Den Bosch (Molenstraat 1).

Van de Vliet heeft echter ook mobiele ijswagentjes, waarvan er dit weekend een op de schaatsbaan ingezet. “We zijn op de bevroren plas Molengat bij Hurwenen gaan staan, in de Bommelerwaard tussen Maas en Waal, iets ten oosten van Zaltbommel. We hebben daar gratis ijsjes uitgedeeld, want ijs maakt gelukkig. Echt waar. Daarom verwerken wij ook alleen biologische en fair trade ingrediënten in ons ambachtelijk Italiaans product.” Het is een oud-Hollandse plek, dat Hurwenen. Het dorp herbergt ook het staatsnatuurmonument, de Kil van Hurwenen, in een uiterwaard van de Waal. Het is vooral in vogelkringen bekend. Het natuurgebied bestaat al sinds 1639, als afgesloten meander van de Waal, die bij hoog water nog steeds overstroomt.

De mobiele ijskarren van Ijs en Zopie zijn ook te huur, want geschikt voor kleine en grote feestelijkheden. Op de website: “Voor zeg maar 25 tot 2500 gelukzoekers. Een groot bedrijfsfeest bijvoorbeeld. Of bij beurzen en congressen. Of bij een feest thuis of in de buurt.” IJs en Zopie ontwikkelt samen met Syntens een energie-neutrale ijscocar die voldoende stroom produceert door zonnecellen op de parasol.

P+ webtip: Ijs en Zopie