Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
19 januari 2009

Buitenlandprijs Zilveren Camera voor Chris de Bode

De Bode: “Op de dag dat ik in de Drakensbergen arriveerde, overleed een van de moeders van de gezinnen die ik zou gaan volgen. Dat was het meest schrijnende: de geboorte van een ouderloos gezin. Ik heb vastgelegd hoe de oudste zussen en broers de rol van hun moeder overnamen. In een ander gezin fotografeerde ik een jonger zusje met een bloem in de hand.” De symboliek daarvan mag de kijker zelf invullen.

Chris kreeg de foto-opdracht niet direct van de Van Leer Foundation, waar P+ eerder uitvoerig over schreef, maar van het Panos Institute in Londen. Deze instelling is los gemaakt van het fotopersbureau Panos. Het richt zich specifiek op het aandacht vragen voor de aids-problematiek. De link met de Van Leer Foundation: deze nalatenschap richt zich op onderwijs voor kinderen in arme landen.

De Drakensbergen worden ook wel het dak van Afrika genoemd. Het is een bergmassief met een totale lengte van 320 km. De langdurige erosie zorgden voor de kenmerkende hoogoprijzende pieken (Mariepskop, Mt. Anderson) en diepe dalen. In het gebied zijn ook wel wildparken te vinden, die minder bekend zijn bij toeristen. De grote “katten” komen er niet voor. Toch bieden ook Nederlandse touroperators ook reizen aan, die door de Drakensbergen voeren. In de brochures wordt de aids-problematiek vaak even aangestipt.

“Dat kan haast ook niet anders”, zegt De Bode. “Je kunt er gewoonweg niet omheen. Aids is daar overal. In 2015 worden er 5 miljoen wezen verwacht.”

P+ webtip: Serie van Chris de Bode