Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
23 januari 2009

Thoma Holz bouwt houten hotels

De Oostenrijker Erwin Thoma, eerst en nog steeds succesvol als auteur van drie bestsellers over houtbouw, heeft de volledig houten woning een nieuwe impuls gegeven. De voormalig ingenieur begon in 1990 een houthandel en won met zijn vooruitstrevende concept in 2000 de innovatieprijs van Salzburg. Terecht. Veelal wordt hout gebruikt voor houtskeletwoningen. Maar daarin worden dampremmers, soms schadelijke lijmen, schroeven en spijkers gebruikt. Thoma ziet daarvan af en grijpt terug op houten duivels. Als het hout na oplevering steeds verder op- en uitdroogt, ontstaan oersterke constructies die het eeuwen uithouden.

Hij moeten zeker aan religieuze groeperingen zoals de mennonieten gedacht hebben. Daar was het traditie om de houten onderdelen van een huis eerst in de werkplaats te vervaardigen. Na maanden pas- en meetwerk, tegenwoordig met driedimensionale computergestuurde programma’s, ontstaat een bouwpakket dat bliksemsnel op de gewenste locatie neergezet kan worden. Mennonieten deden dat, soms met honderd gelovigen tegelijk, traditioneel met een afsluitend maal in een etmaal. Bij Thoma 100 Holz gaat de uitvoering iets langer. Maar meer dan drie dagen heb je niet voor een groot kantorencomplex nodig. Bij een honderd kuub tellende woning doen Thoma Holz (of zijn licentiehouders) dat zelfs net zo snel als de mennonieten. En dankzij gebruik van hijskranen en andere moderne apparatuur met nauwelijks een dozijn vaklieden.

Aan de buitenkant zie je niet onmiddellijk dat de dragende constructie uit maar liefst 36 centimeter dikke muren is opgetrokken, enkele planken die overlangs met houten pen- en gatverbindingen aan elkaar zijn gelast. Maar je voelt het wel degelijk. Hout is van nature ademend en zorgt voor een bijzonder aangenaam binnenklimaat. Ten opzichte van reguliere houtskeletwoningen besparen deze huizen en gebouwen meer dan de helft op hun energierekening. Synthetische dampremmers, schroeven en spijkers worden in zijn constructies niet gebruikt. Uitsluitend gebruik van hout zorgt er tevens voor dat schadelijke emissies, elektrosmog en hoogfrequente straling letterlijk en figuurlijk buiten de deur worden gehouden. Brandgevaarlijk zijn deze woningen nauwelijks: als er al vuur uitbreekt, vormt zich op het hout een laagje kool dat, volgens Thoma voor meer dan twee uur, als natuurlijke brandremmer werkt.

Sinds Thoma de innovatieprijs van Salzburg heeft gewonnen, is het snel met zijn bedrijf gegaan. Hij heeft in 2003 een kerk in Hara Mura in de provincie Nagano (Japan) gerealiseerd en talloze hotels, van in Tirol tot in Noorwegen. De meeste van zijn licentiehouders zitten, bijna vanzelfsprekend, in de Duitstalige landen en Midden-Europa. Maar tegenwoordig heeft het bedrijf ook partners in de VS, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en bij onze zuiderburen, de Walen. Het hout haalt de firma zoveel mogelijk uit plaatselijke bossen, evenals het personeel. In Nederland heeft nog niemand licentie, zo blijkt uit zijn referentielijst. Wie meer over volledige houtbouw wil weten, kan de boeken van Thoma ter hand nemen. Ze zijn prettig leesbaar en rijk verluchtigd met mooie fotografie. P+ webtips: Nutec: eerste C2C beurs boeken van Thoma over volledige houtbouw