Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
24 januari 2009

Triodos Bank volgens Eerlijke Bankwijzer meest duurzaam

Deze gegevens komen uit het rapport Eerlijke Bankwijzer van onderzoeksbureau Profundo, in opdracht van Amnesty International, Oxfam Novib, FNV Mondiaal en Milieudefensie. Met het onderzoek willen de initiatiefnemers maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) bevorderen bij Nederlandse banken. De organisaties hebben een website geopend, waar particulieren banken onderling kunnen vergelijken. Ook kunnen ze via deze site banken vermaningen sturen of een hart onder de riem steken en overstappen op een andere bank.

In het onderzoek zijn de twaalf belangrijkste aanbieders van particuliere betaal- en spaarrekeningen op de Nederlandse markt opgenomen. Het beleid van de door de banken beheerde beleggingsfondsen valt hier buiten. De grootste elf banken zijn geselecteerd op marktaandeel, Triodos Bank is aan de selectie toegevoegd “omdat de bank een specifieke plek inneemt op de Nederlandse bankenmarkt.” De onderzoekers wagen zich overigens niet aan een vergelijking tussen de banken, omdat beleid nog niks zegt over de praktijk. “Waar stoppen banken hun geld in, hoe goed brengen ze hun beleid in de praktijk?” Toekomstig onderzoek zal hierin meer inzicht moeten geven.

Het beleid van banken is onderzocht op: biodiversiteit, giftige stoffen en gezondheid, klimaat, arbeid, mensenrechten, wapens, belasting en corruptie en transparantie en verantwoording. Ook is voor een aantal economische sectoren waarin veel banken actief zijn gekeken hoe het beleid van de banken is: landbouw, dammen, visserij, bosbouw, mijnbouw, olie en gas, maakindustrie en banken. Niet iedere bank is actief in elke sector. De scores per thema en per sector zijn bepaald aan de hand van de belangrijkste internationale richtlijnen, zoals verdragen, gedragscodes en keurmerken.

Triodos Bank laat kleine steekjes vallen bij transparantie (“geen informatie over alle leningen”) en het beleid ten opzichte van andere banken (“alleen leningen aan banken die bijdragen aan meer duurzame samenleving, maar geen concrete criteria”). ASN Bank scoort iets minder goed op giftige stoffen en gezondheid (“ASN verwacht van zijn klanten eindproducten die niet gevaarlijk of zeer ongezond zijn en een actief en integraal milieubeleid voeren met betrekking tot grondstoffen, eindproducten en emissies”), belasting en corruptie (“geen criteria met betrekking tot belastingontwijking”) en de maakindustrie (“criteria ten aanzien van emissies onduidelijk”).P+ webtip: Eerlijke Bankwijzer