Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
26 januari 2009

Triodos Bank toont spaarders alle bedrijven waar geld heen gaat

Bij Triodos Bank heerst euforie want de kredietcrisis brengt alleen maar meer en meer klanten. Bierman: “Ook deze website past daarin. Mensen willen terug naar het ouderwetse bankieren. Weten wat er met je geld gebeurt. Wie je voor je geld laat werken.” Gebaseerd op een heel rustig stijgend rendement door de jaren heen, heeft Bierman deze site dan ook gedoopt als: www.mijngeldgaatgoed.nl. Je kunt in de zoekmachine op belangstellingssfeer zoeken, bijvoorbeeld: wijnen, geiten, wellness, architectuur. Maar ook op postcode, waardoor je als klant ineens ziet welk bedrijf bij jou in de buurt biologische bloemkolen teelt of een zorgboerderij heeft. Bierman: “Er is op de wereld niet een bank die dit eerder heeft gedaan. Wij zijn hier het allereerste mee. Geen enkele andere bank gaat dit ons nadoen. De buitenlandse dochters van Triodos Bank in België, Spanje en Groot Brittannië uitgezonderd.”

Bierman heeft historische pieken in de groei van Triodos Bank uitgezocht. Een flinke aanwinst was er toen Al Gore Nederland aandeed, in het vierde kwartaal van 2006. In het derde kwartaal van 2007 was er ook weer een piek, na de uitzending van Zembla over de klusterbommen. Maar dit alles valt in het niet bij de kredietcrisis, die Bierman in het laatste kwartaal van 2008 niet minder dan 8.500 nieuwe zakelijke en particuliere klanten bracht.

“Voor onze bank komt deze crisis als een zegen”, constateert Bierman dan ook. Wie vorig jaar certificaathouder van Triodos bank was (mede-eigenaar), had een rendement van 4,3 procent gescoord. En wie in 1999 een bedrag van 1000 euro had belegd, was nu de eigenaar van 1388 euro. Bierman: “Had je eenzelfde bedrag in ING gestoken, dan had je nu nog maar 421 euro over. Was je in Fortis gestapt, dan was er nog maar 63 euro van over.”

Bierman laat genietend zien hoe de nieuwe website werkt. Daar in Lelystad zitten zes boeren die gebundeld tot de Windunie voor 8.500 gezinnen de stroom opwekken. Maar dankzij Google zie je de windmolens ook echt in het landschap staan. Triodos Bank zorgt voor een verstandige verdeling van de spaargelden, over de kredietnemende bedrijven. “Om te voorkomen dat iedereen in lieve geitjes wil beleggen, in plaats van in die net zo interessante kweker van algen.” Maar zou dat toch niet de consequentie van deze website zijn, dat mensen uiteindelijk zelf willen kiezen waar ze hun geld in gaan investeren? “We zullen het zien”, zegt Bierman. “Maar dan zal het zo gaan dat eerst grote investeerders deze vorm van peer-to-peer banking zullen wensen. Zo is onze bank tenslotte ook ooit begonnen.”

P+ webtip: Triodos website Mijn Geld Gaat Goed