Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
28 januari 2009

Vegawatt zet oud frituurvet restaurants om in stroom

Afval wordt nu geld besparen. Alhoewel dat wel een beetje van de omvang van het restaurant afhangt.  Voor de rekenaars: in de States kost het huren van de Vegawatt 435 dollar per maand. Maar daar zouden 850 dollar aan energiebesparingen tegenover staan. Niet interessant genoeg? Het systeem kan ook gekocht worden voor 22.000 dollar. Dan zouden de kosten er in drie jaar uit moeten zijn.

De installatie heeft de grootte van een koelkast. De installatie is vergelijkbaar met die van het aansluiten van zonnepanelen. Na het voeren van plantaardige olie verwerkt de Vegawatt het afval in een dieselmachine tot heet water en energie, dat weer rechtstreeks in het eigen systeem kan worden ingevoerd.

Wij zijn benieuwd welk duurzaam Nederlands restaurant de eerste Vegawatt als eerste gaat presenteren. Wordt het Umoja? Misschien Fifteen? Of nieuwkomer Natuurcafe La Porte, op het perron van NS-station Zeist-Driebergen? Of komt de Febo ineens als grootvetverbruiker langszij? Weddenschappen inleveren bij de webmaster van P+. En dan heel veel patat en kroketten gaan eten, natuurlijk.

P+ webtip: Vegawatt