Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
02 februari 2009

Blanchet vindt energieopwekkende koolstofbuisjes uit

Sinds de ontdekking van deze nanobuisjes staan ze sterk in de academische belangstelling vanwege hun elektrische, mechanische en warmtegeleidende eigenschappen. Probleem is alleen dat bij de productie van de koolstof nanobuisjes (die drie atomen groot zijn) niet alleen halfgeleidende, maar ook metaalachtige deeltjes ontstaan. Die metaalachtige deeltjes zorgen voor kortsluiting. De behandeling met fluorine zorgt ervoor dat de buisjes in hun geheel halfgeleidend zijn, waardoor ze als transistor zijn te gebruiken. In het vooraanstaande tijdschrift Science hebben Blanchet c.s. hun vinding onlangs beschreven.
Het duurt nog wel vijf jaar voordat er commercieel toepasbare producten op de markt komen, maar Blanchet neemt alvast een voorschot. Zij ziet de buisjes toegepast in inkten. In dat geval is met bestaande, gangbare drukpersen een dunne film aan te brengen op materiaal. Op die manier zijn goedkope, efficiënte (met een rendement van 35 tot 40 procent) zonnecellen te maken die zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit.
Andere toepassingen zijn het gebruik ervan in RFID-chips om producten in logistieke ketens te kunnen volgen of verwerking ervan in kleding om deze ‘intelligent’ te maken.
P+ webtip: Blanchet en haar nanobuisjes

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier