Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
04 februari 2009

Europarlement wil alle windmolens in Noordzee koppelen

De EU importeert nu 54 procent van de energie die nodig is om de economie draaiende te houden. Dat kan oplopen tot 70 procent in 2030, wanneer er een wereldwijd tekort aan olie en gas wordt voorspeld. GroenLinks is blij met het pleidooi voor het supernet voor groene stroom. “Als we alle vraag- en aanbodlocaties van groene energie in de EU met elkaar verbinden en we de productie opschroeven, hebben we geen olie en kolen meer nodig”, aldus Europarlementslid Kathalijne Buitenweg.

PvdA-ster Dorette Corbey vindt het offshore-netwerk hard nodig. “Een groeiend deel van de nieuwe windmolens wordt op zee gebouwd en dan is een betere onderlinge verbinding onmisbaar. Elke windmolen erbij betekent minder zakgeld voor Poetin.”

Dat Europa erg afhankelijk is van Rusland, bleek vorige maand. Rusland hield toen twee weken lang de gaskraan via Oekraïne dicht. Door de gascrisis zaten verscheidene Europese landen in de kou.

GroenLinks, PvdA en SGP zijn niet zo blij dat het Europees Parlement steun geeft aan kerncentrales. SGP-er Bas Belder is ontevreden dat Bulgarije en Slowakije bezig zijn met het opstarten van kerncentrales die waren gesloten op verzoek van de EU. “Dit lijkt niet de beste weg vooruit”, vindt Belder. “Veeleer zou investeren in meer onderlinge verbindingen binnen de EU de afhankelijkheid van import kunnen terugdringen.”