Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
05 februari 2009

Barrera: afzethek dat goed is voor je rug

Barrera heeft zich gemeld op de website Marktplaats Duurzaam Inkopen. Wat is er dan zo duurzaam aan een kunststoffen hek? Een paar vragen aan de firma uit Stolwijk.

Zijn deze hekken wel zwaar genoeg voor heftige demonstraties?
“Het zijn geen dranghekken, om mensen ergens achter te houden. Overigens: bij echte rellen gaan ook stalen dranghekken omver. Je kunt ze zo uit hun poot lichten. Deze hekken zijn meer bedoeld om te laten weten: het is beter om hier niet te komen.”

Zijn ze goed stapelbaar?

“De Titan is makkelijker te transporteren omdat de voet draaibaar is. Zo kun je er meer op elkaar stapelen. Een ander voordeel zit hem in de kleur: het materiaal is door en door gekleurd en valt daardoor goed op. Stalen hekken zijn gegalvaniseerd en daardoor kun je er geen verf op houden. Dat bladdert er na een tijdje weer van af.”

Hoe lang gaan ze mee?
“Als er normaal mee omgegaan wordt, heel lang. Tien jaar zeker.”

Aan de kunststofbranche NRK de vraag of polypropyleen (PP) echt wel zo goed herbruikbaar is. “Zeker”, zegt Eric Schutjes, secretaris van de vereniging van kunststofrecycling, aangesloten bij de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie. “Het moet schoon zijn, dat wel. PP is de op een na meest gebruikte vorm van kunststof in Nederland. Er worden dikke kabels mee gemaakt, voor schepen. Bumpers voor de automobielindustrie. Tapijten. Buizen. Onderdelen in keukens. Op heel veel van die producten vindt je het recyclingteken. Er zijn heel wat gespecialiseerde ondernemingen die het materiaal weer terugbrengen tot korreltjes en dan kun je van die bumper bijvoorbeeld weer een stoelpoot maken, of een koffer. Of het gaat de export in. Het is maar net waar op dat moment vraag naar is.”

P+ webtip: Afzethekken Barrera