Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
05 februari 2009

Miljoenen gratis LED-lampen tegen klimaatverandering

Producent en levenrancier van de LED-lampen die de Postcodeloterij weg zal geven, is het bedrijf Lemnis Lighting. Mede-oprichter Ruud Koornstra: “Ons bedrijf wil bijdragen aan de noodzakelijke overgang naar een duurzame wereld. Dat kan alleen samen met andere partijen. Ik ben er trots op  dat wij met vereende krachten zoveel Nederlanders kennis kunnen laten maken met de groenste lamp ter wereld.”

Wanneer alle deelnemers aan de Postcode Loterij hun lamp gebruiken, levert dat alleen al gedurende de totale levensduur van de lampen (25 jaar) een maximale besparing op van ruim 900 miljoen kilo CO2. Dat is vergelijkbaar met ruim vijf miljoen autokilometers. Het doel van de publiekscampagne is om de Nederlanders te overtuigen van de kwaliteit en de klimaatwinst van de LED-lamp. Wanneer particulieren op grote schaal zouden overschakelen op LED-verlichting, geeft dat structureel een aanzienlijke daling van het elektriciteitsgebruik en dus van de CO2 uitstoot van ons land. De 6Watt dimbare LED-lamp is 90 procent zuiniger dan een gloeilamp met vergelijkbare lichtopbrengst, en 50 procent zuiniger dan een spaarlamp. Ook zorgt de LED-lamp voor minder afval; hij gaat even lang mee als 50 gloeilampen of 8 spaarlampen. LED-lampen bevatten bovendien geen toxische stoffen, en kunnen – in tegenstelling tot de spaarlamp – bij het huishoudafval.

Het Wereld Natuur Fonds juicht het gebruik van de LED-lamp toe. Algemeen directeur Johan van de Gronden: “Klimaatverandering is één van de grootste bedreigingen voor de natuur en de mens. De impact ervan is zo groot, dat we snel, concreet en praktisch moeten handelen om de uitstoot van broeikasgas tegen te gaan. Deze technologie geeft mensen de kans om in hun eigen huis op een simpele manier direct bij te dragen aan het tegengaan van klimaatverandering.”

Later dit jaar zal de Nationale Postcode Loterij alle details rond de cadeau-actie bekend maken. Alle deelnemers van de loterij worden persoonlijk geïnformeerd. Boudewijn Poelman, directievoorzitter van de loterij: “Bij zijn bezoek aan de Postcode Loterij in 2006, riep de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton maatschappelijke organisaties op om nieuwe technologie die het klimaat ten goede komt, te stimuleren. Deze oproep heeft de loterij ter harte genomen.”P+ webtip: Lemnis