Nu aanmelden 24 februari: Praat met Thomas Rau over Veranderen
“We maken geen stenen, maar bouwen kathedralen”
P+ portretteerde Thomas Rau (1960) in het laatste nummer. De duurzame architect bleek een origineel denker te zijn. Als het over de Kunst van Veranderen gaat, stelt Rau dat we eerst moeten leren de grote context weer te zien. Willen we wonen in huizen met superisolatie of in huizen waarin we gezond zijn? Rau doelt daarmee op de vergelijking van de steenhouwers die bezig zijn met de kathedraal in Salisbury. Vraagt iemand wat ze aan het doen zijn. Zegt de eerste: ik probeer hier een hele mooie vierkante steen van te maken. Zegt de tweede: en ik maak een engel. En de derde: ik werk aan een kathedraal. Rau in P+: “Dit is het gevoel dat we terug moeten hebben, dat we allemaal aan die kathedraal werken en niet aan een stuk steen. Niet aan regeltjes om zuinige huizen te maken, maar aan echt duurzame huizen en kantoren die voorkomen dat we naar de dokter moeten.”
P+ webtip 1: Meldt u hier aan voor de ontmoeting met Rau op 24 februari om 20.00 uur
“We moeten alle details weer in de grote context plaatsen”
De architect: “Het dilemma is dat wij niet meer geleerd worden verantwoordelijk te zijn voor ons eigen handelen. We laten ons sturen door regeltjes. We worden daardoor gevrijwaard voor de consequenties van ons eigen gedrag. Dat is een heel nieuw verschijnsel. Dit is tot de eerste Industriële Revolutie nooit een issue geweest. Je had een stoel nodig, je ging naar buiten, kapte een boom en maakte die stoel. Vandaag hebben we geen idee meer waar het hout of de vloerbedekking vandaan komt. We leven nu in een wereld zonder context. We gaan naar een greenwasher als McDonalds waar je een groene burger kunt krijgen. Dat staat voor mij voor de manier waarop we nu Green Buildings maken. Die zijn net zo vies, net zo ongezond, maar er staat groen op en iedereen denkt: het zal wel goed zijn. Maar het is helemaal niet goed. Het is gewoon greenwashing.”
P+ webtip 2: Lees het artikel over Rau in de laatste P+
“Vertrek vanaf het groenste perron van Nederland”
De ontmoeting met Rau vindt plaats op een unieke locatie, het natuurcafé La Porte. Vanaf dit groenste perron van Nederland vertrekt P+ dit jaar met een serie ontmoetingen tussen lezers en geinterviewden. Er volgen dit jaar nog zes dialogen, onder de titel P+Live@Night, allen over de noodzaak om van de nood een deugd te maken, in deze kredietcrisis. In het komende nummer van P+ BouwTrends wordt de eerste plek van ontmoeting geportretteerd. Initiatiefneemster Helene van der Vloed van Congres- en Ontmoetingscentrum Antropia wil er een bijzondere ontmoetingsplek van maken, zowel voor zakelijke afspraken als voor mensen die het perron gebruiken als vertrekpunt voor natuurbeleving. Van der Vloed zegt in P+ BouwTrends: “De ruimte kan multifunctioneel gebruikt worden. Wanneer het restaurant om acht uur in de avond sluit, is het een vergaderruimte voor veertig mensen. Heel centraal in Nederland. Je kan na de bijeenkomst meteen op de trein naar huis stappen. We zien ook steeds meer mensen die hier overdag zakelijke afspraken hebben. Ze zitten met hun paperassen en laptops gewoon te overleggen. De akoestiek blijkt prima te zijn. Voorbijrazend treinen hoor je niet, door de driedubbele beglazing en de wandisolatie van Isovlas. La Porte wordt ook steeds meer een verzamelpunt voor groepen mensen die grote wandelingen gaan maken. Het VVV zit hier met kaarten en advies.” Het NatuurcafÄ— ging eind vorig jaar open.
P+ webtip 3: Lees het artikel over La Porte in de komende P+ BouwTrends
Routebeschrijving naar La Porte
Vanzelfsprekend is het handig om met de trein te komen. Natuurcafé La Porte bevindt zich op het perron van NS-station Driebergen-Zeist. Toch wordt ook de CO2-uitstoot gecompenseerd voor wie met de auto komt. Het adres is dan: Station Driebergen-Zeist, Stationsweg 2, 3972 KA Driebergen, telefoon (0343) 554 788. U kunt natuurlijk ook eerder komen en alvast een biologische maaltijd gebruiken!P+ webtip 4: Website Natuurcafé La Porte