Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
21 februari 2009

Ears: microverzekering voor boeren op basis van weersvoorspelling

EARS maakt voor zijn oogstvoorspellingen gebruik van data van geostationaire weersatellieten. “Die meten de lichtweerkaatsing en de infrarooduitstraling van de aarde”, zegt Steven Foppes van EARS. “Wij hebben een serie van modellen ontwikkeld om die gegevens om te zetten in betrouwbare gegevens over neerslag en verdamping. Verdamping is een goede indicatie voor de CO2-opname van gewassen, dus voor gewasgroei. Je moet natuurlijk ook weten waar welke gewassen groeien, want de relatie tussen verdamping en groei verschilt per gewas. Ook op dat gebied hebben we veel kennis in huis.”

De satellietmethode heeft als grote voordeel dat er geen informatie van grondstations nodig is. In de meeste delen van Afrika ontbreekt die of is onbruikbaar: er zijn geen meetstations, ze functioneren slecht of ze staan te ver uit elkaar. EARS heeft 30 jaar aan data verzameld en is inmiddels zover dat het zonder validatie ter plekke betrouwbare oogstvoorspellingen kan doen.

Het bedrijf zocht naar financiers voor toepassingen van hun producten, en dacht aanvankelijk aan een marktinformatie-systeem. Foppes: “Met onze gegevens zijn we in staat te voorspellen waar voedseltekorten en -overschotten zijn te verwachten. Als je dat weet, hoef je niet onnodig voedselhulp te sturen en kun je verstoring van de regionale markten voorkomen.” Via via kwam EARS in contact met Micro Insurance Agency, een van origine Engels bedrijf dat wereldwijd microverzekeringen aanbiedt aan arme mensen. Foppes: “Zij noemen onze informatie ‘de missing link’.”

EARS kan op basis van zijn jarenlange ervaring uiterst betrouwbare risicoprofielen van alle regio’s maken. Alleen dan durven verzekeringmaatschappijen producten te ontwikkelen en aan te bieden. “Het idee is dat boeren met een verzekering voor hun oogst veel gemakkelijker leningen van banken kunnen krijgen.” En dat is goed nieuws voor de landbouwsector in arme landen, die grote moeite heeft een trapje hoger op de trede te komen.

P+ webtip: Ears