Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
27 februari 2009

Philips krijgt groene felicitaties van Greenpeace

Greenpeace is blij met deze stap van de elektronicagigant, zegt campagneleider groene elektronica Kim Schoppink. “Philips laat hiermee zien echt werk te maken van duurzaamheid en nestelt zich in de top van groene producenten in de elektronica-industrie. Middels individuele producentenverantwoordelijkheid betaalt een producent voor het inzamelen en recyclen van de eigen apparatuur. Dat is een continue stimulans voor het schoner produceren, dus met minder giftige stoffen.”

Philips stond in de jaren negentig aan de wieg van het huidige Nederlandse systeem, waarbij consumenten bij de aankoop van elektronica een verwijderingsbijdrage betalen. Volgens Schoppink gaat hiervan geen enkele prikkel naar producenten uit om hun producten te verbeteren. “De consumenten betalen, producenten merken er niks van.” Augustus vorig jaar betichtte Greenpeace Philips er nog van actief te lobbyen tegen individuele verantwoordelijkheid voor producenten. In juni 2008 diende Philips een positiepaper in bij de Europese Commissie met het advies die verantwoordelijkheid van producenten uit de WEEE-richtlijn te halen.

De stap van Philips zal grote gevolgen krijgen voor ontwikkelingslanden, waar geen recyclingwetgeving- en inzamelinfrastructuur bestaat. Veel afgedankte Westerse elektronica komt daar terecht. Volgens onderzoek van Greenpeace kan van maar 15 procent van de afgedankte Nederlandse consumenten elektronica aangetoond worden dat ze haar weg vindt naar officiële verwerkers, een groot gedeelte komt in handen van illegale handelaren. Deels verschepen die het naar Ghana. Volgens cijfers van de Ghana Shipping Council is 79 procent van de afgedankte elektronica die Ghana binnenkomt, van West-Europese afkomst. De VROM-Inspectie maakte de dag na Philips stap proces-verbaal op tegen een grote landelijke winkelketen in huishoudelijke artikelen voor het afgeven van afval aan een niet-geregistreerde inzamelaar. Dit afval, kapotte frituurapparaten, waterkokers en ander elektronica-afval, zat in een container in de haven van Amsterdam die gereed stond voor verscheping naar Ghana.

Schoppink kent de situatie in Ghana. “Ik heb er afvalbergen bezocht waar jonge jongens zonder gereedschap de apparaten kapot slaan, de waardevolle spullen eruit halen en de rest verbranden.” In een Greenpeace-rapport zegt ze hierover: “Vlak bij me waren jonge jongetjes kabels aan het verbranden. Om het vuur groter te maken gooiden ze er schuim uit koelkasten bij, want dat brandt goed. Een zwarte en stinkende rook omringde ons. Het was verschrikkelijk om te zien dat deze jonge kinderen zichzelf blootstellen aan al dat gif door onze afgedankte troep te recyclen.”

P+ webtip: Greenpeace feliciteert Philips