Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
04 maart 2009

Bandit maakt eko-hondenvoer tegen groeipijnen

Een bevallige Schotse collie heeft minder gauw last van groeipijnen als een Briard. Wat zijn groeipijnen (Enostosis) eigenlijk? Van de Lang: “Het is een ontsteking van het beenmerg, veroorzaakt door een sterke groei van de pijpbeenderen in de voor- en achterpoten. Daardoor blijft de grootte van de voedingskanaaltjes achter en komen bloedvaatjes in het bot in de knel. Het beenvlies laat in ernstige gevallen los van het bot. Je kunt dit alleen oplossen door voeding te geven met een verminderd gehalte aan natuurlijk calcium, maar ook weer niet te weinig.”

Omdat wolven in het wild geen last hebben van dit soort klachten, stelde Van de Lang en zijn vrouw (die dierenarts is) een menu samen dat louter gebaseerd is op natuurlijke ingrediënten. “Brokken van alle aanbieders van hondenvoer zitten vol met kunstmatige toevoegingen. Geen natuurlijke vorm van calcium zoals dat in botten zit, maar calciumcarbonaat. Daarom geef ik mijn honden hele ribstukken van een schaap of geit. Geen gekookte mergpijpjes. Dat is recreatievlees. Wel eens een wolf gezien met een kookstelletje op zijn rug om zijn prooi nog even te koken? Zelfs een rauwe kip kun je aan je hond voeren. Als hij niet gekookt of gebakken is, zullen de botten niet splinteren. Een wolf vangt konijnen omdat hij de botjes voor zijn eigen botten nodig heeft. En wolven eten ook de plantaardige maaginhoud van hun prooidieren.” Daarom verwerkt Bandit ook pens in het voer.Van de Lang: “Dierenartsen hebben geen verstand van voeding. Ze weten exact hoe het verteringssysteem van een hond werkt en hoe voedingsstoffen worden opgenomen, maar over voedingsmiddelen en hun chemische samenstelling hebben ze tijdens hun opleiding maar een paar middagen les gehad. Ze varen daarom blind op wat de aanbieders van hondenvoer ze vertellen.”

De ingevroren “Groeipijnen” is nu al te koop in gespecialiseerde dierenzaken, bij dierenartsen en trimsalons. Toch zou de samenstelling van voeding nog iets kunnen wijzigen. Van de Lang: “We hebben dit ontwikkeld in samenwerking met professor Hendriks van Wageningen Universiteit, waar de analyses zijn gemaakt en de minimum-waarden zijn vastgesteld. De laatste cijfers over het verteringsonderzoek komen er nog aan. De samenstelling heb ik zelf bedacht.”

De prijs? Een diepgevroren bakje Groeipijnenvoer van 500 gram kost 2,65 euro. Duur? Er zitten ook stukjes echte biefstuk in!

P+ webtip: Banditvoeding

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier