Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
05 maart 2009

Installatiebranche: energieregisseurs betalen zichzelf terug

Volgens Marcel Engels, voorzitter van installatiebranche UNETO-VNI, zijn er ongeveer 7 miljoen woningen in Nederland waarvan bekend is dat meer dan de helft (58 procent) geen vloerisolatie heeft, dat 44 procent geen gevelisolatie heeft en dat amper 4 procent van die woningen het energielabel A bezit, wat staat voor meest duurzaam. Daarnaast staan er nog honderdduizenden kantoorgebouwen waaraan uiteraard ook het nodige verbeterd kan worden.

Marcel Engels: “Uitgangspunt is dat energiebesparende maatregelen zichzelf moeten terugverdienen door lagere energiekosten. Toch blijken er obstakels te zijn. Daar wil de installatiebranche verandering in brengen door energiebesparende maatregelen nog aantrekkelijker te maken. Hierbij gaan we als branche alles aan de woning of het kantoor in relatie tot elkaar bekijken. Dus de schil (muur- en glasisolatie), maar ook de installaties (CV, warm water, airco, ventilatie, verlichting) en kun je kijken naar het gebruik van een woning of gebouw.”

Waar het volgens Marcel Engels ook aan schort is het gebrek aan experts, waardoor vraag en aanbod op het gebied van duurzaam en energiezuinig bouwen en installeren zich te traag ontwikkelen. Marcel Engels heft daarom het nieuwe beroep van energieregisseur uitgevonden. “Onder de naam Enu zijn diverse regionale samenwerkingsclubs opgericht waarin ondernemers zich volledig richten op energiebesparing. Zij bieden de klant een totaalpakket aan: van label- en maatwerkadvies tot en met het uitvoeren van de voorgestelde energiebesparende maatregelen.” UNETO-VNI verwacht dat nog dit jaar circa 40 samenwerkingsverbanden actief zullen zijn.


P+ webtip: De energieregisseurs