Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
07 maart 2009

Wijffels en Winsemius nummer 1 in De Duurzame 100

1 Herman Wijffels (1942)
Oud-topman Rabobank. Omdat deze boerenzoon de enige Nederlander is die ministerpresident zou worden wanneer hij dat zou willen, en daarna Nederland duurzaam zou kunnen veranderen.

1 Pieter Winsemius (1942)
Politicus en bijzonder hoogleraar. Omdat hij de ultieme bruggenbouwer is en nog steeds de meest populaire minister van Milieu ooit.

3 Ad van Wijk (1956)
CEO Econcern. Omdat deze natuurkundige uit het niets het grootste bedrijf voor energievraagstukken ter wereld opbouwde, met 1400 medewerkers en een jaaromzet van vijfhonderd miljoen euro.

4 Peter Blom (1956)
CEO Triodos Bank. Omdat hij medeoprichter is van Triodos Bank, de zelfstandige duurzame bank die er vorig jaar in Nederland 25 procent meer klanten bij kreeg en met de internationale vestigingen meegeteld nu ruim 190.000 rekeninghouders telt.

5 Louise Fresco (1952)
Hoogleraar duurzame ontwikkeling. Omdat deze agrarisch sociologe een serie kernposten bezet waardoor zij het maatschappelijk debat op een zeer breed duurzaam terrein aanstuurt.

6 Peter Bakker (1961)
CEO TNT. Omdat deze topbestuurder eerst een opzienbarend partnerschap aanging met het World Food Programm van de VN en nu zijn logistieke internationale onderneming "klimaatneutraal" wil maken.

7 Diederik Samson (1971)
Tweede Kamerlid PvdA. Omdat deze kernfysicus met olifantengeheugen in korte tijd het meest gezaghebbende Kamerlid werd op het gebied van milieu, energie en ontwikkelingssamenwerking.

8 Wubbo Ockels (1946)
Hoogleraar duurzame technologie. Omdat deze oud-ruimtevaarder het duurzaamheidsdebat aanjaagt met uitvindingen als een laddermolen, een superbus, een zonne-auto en een CO2-neutraal zeilschip.

9 Wouter van Dieren (1941)
Directeur IMSA. Omdat dit invloedrijke lid van de Club van Rome maatschappelijke beslissingen nog steeds zo weet te bespelen dat kokkelvissers van de Waddenzee verdwijnen en de gaswinning er op duurzame wijze kan starten.

10 Nico Roozen (1953)
Directeur Solidaridad. Omdat deze ontwikkelingswerker Max Havelaar voor de consumentenmarkt oprichtte, maar nu samen met tal van producenten enorme omzetten voor fair trade producten realiseert.

P+ webtip 1: De top 100 kort in P+

P+ webtip 2: De top 100 uitgebreid in Trouw