Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
08 maart 2009

Quirijn Bolle van Marqt wil geld van klanten lenen

Het nieuwe supermarktconcept heet Marqt. Maar een markt is het beslist niet. Boeren brengen hun mooiste dagverse producten direct van het land naar de grote stad. Dat wel. Maar Marqt-baas Quirijn Bolle bepaalt hoeveel sla hij wil hebben. Of het ingepakt moet zijn of niet. Hij, de leveranciers en ook de klant pakken de marge die anders de tussenhandel neemt.


Quirijn Bolle maakt in het gesprek met Bierman duidelijk dat hij Marqt als onderdeel ziet van een “beweging”. Bolle: “Ik zie veel overheden in de winkel die ons initiatief toejuichen. Er zijn wel honderd belangengroepen die graag willen wat wij doen. Maar wie betaalt het en loopt alle risico? Dat zijn onze investeerders. Wij faciliteren nu een systeem, een kanaal waar heel veel belangen bij elkaar komen. Maar wij zijn diegene die iedereen constant maar moeten overtuigen. Ik zoek naar een mogelijkheid om met al die stakeholders die wij bedienen samen het succes af te dwingen.”

Marqt is een supermarkt waar boeren volgens door Bolle opgestelde spelregels hun (biologische) producten mogen aanbieden. Hij wil bekend worden op simpele “hardlopers” als boter, kaas en eieren, niet op de exclusieve krabpoten, die hij ook aanbiedt. Maar alles van goede kwaliteit. Na de eerste winkel aan de Overtoom in Amsterdam is er nu ook in Haarlem een vestiging. In Amsterdam volgt een tweede Marqt, op een toplocatie. De verhuurder gaf de voorkeur aan ex-Ahold employee Bolle boven Albert Heijn. Inmiddels heeft hij 150 mensen op de loonlijst staan, waarvan twintig op kantoor. Die overhead drukt zwaar op de winstmarge. Bolle moet vooruit, met zijn boeren en slager en vis- en kaasboeren. Zo snel mogelijk andere Nederlandse steden veroveren. Hij streeft naar 15 supermarkten.

P+ webtip: P+ artikel over Marqt (PDF)

P+ webtip: Ontmoet Quirijn Bolle tijdens P+Live@Night