Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
10 maart 2009

Jaworski: Niet stil genoeg bij hunebedden

Willen we echt veranderen, dan zullen we toch heel even op een berg moeten gaan zitten. Helemaal alleen de wildernis in. Zegt Joseph Jaworski. Deze Amerikaanse managementgoeroe is op zoek naar de magic moments die elke sporter of topmanager kent: die keren dat plotseling alles lukt, alles klopt, alles vanzelf gaat, alles en iedereen als een geheel samenwerkt. Volgens Jaworski kunnen we dit leren.

Tex Gunning van de Raad van Bestuur van AkzoNobel is een van zijn klanten geweest. Hij ging naar de bergen van Montana en veranderde daar volkomen, volgens eigen zeggen. “Joseph organiseert dus vision quests en brengt je naar de gekste plaatsen. Hij zet je op drieduizend meter hoogte in de bergen. Rotsen komen naar beneden, hagel, en je hebt geen eten. Het hele heelal valt op je hoofd. Ik bracht daar vier dagen door en kreeg op die berg een verschrikkelijke nachtmerrie. Iemand probeerde me te vermoorden. Ik begreep dat het heelal me probeerde te vertellen dat er een ongezonde woede in me was, dat ik mezelf aan het vermoorden was. En vanaf die dag ben ik nooit meer boos geweest… Het is een waar verhaal.” Gunning staat te boek als een van de meest onorthodoxe managers die ooit rondliep in de pakhuizen van Unilever en de uitzendburelen van Vedior, voordat hij het bestuursteam van CEO Hans Wijers versterkte.

Jaworski in P+: “Mijn doel op deze wereld is om te delen wat ik heb ontdekt. Ik heb de wetenschappers gevonden die moeten verklaren wat er gebeurt. Het is radicaal. Het is een revolutie van het bewustzijn. Het wordt verworpen door de meeste rationele businessleaders. Maar als het werkt en resultaten oplevert, zullen ze het doen. En het gebeurt steeds weer en weer, in sessies in bedrijven. Wanneer iemand vanuit het hart spreekt en zegt: Ik doe dit vanwege mijn kind, dan kan de magie ontstaan.”

Jaworski was betrokken bij het schrijven van het scenario dat de apartheid in Zuid-Afrika beeindigde. Ook toen was er een gouden moment, waarop alle betrokkenen beseften dat er nieuwe toekomst zou zijn wanneer er een einde kwam aan de haat tussen rassen.

P+ webtip: Jaworski in P+