Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
13 maart 2009

Bouwmarkt Eco-logisch wil duurzame vrijplaatsen

Rob Bos is een gedreven ondernemer die het afgelopen jaar uitgebreid de pers heeft gehaald. Het Financieele Dagblad en Elle Wonen, De Kleine Aarde, Internationale Samenwerking (IS) en andere media besteedden aandacht aan Eco-Logisch. Terecht. De (web)winkel en groothandel in ecologische (bouw)materialen aan het Van Slingelandtplein in stadsdeel Westerpark (Amsterdam) is enig in zijn soort. Volgens de initiatiefnemer is het concept van webwinkel en bouwmarkt zelfs uniek in Europa. “Wij zijn de enige eco-bouwmarkt en webwinkel die alles op voorraad heeft”, zegt hij. “Klussers en aannemers komen helemaal uit Groningen of Brabant om hun materialen bij ons aan te schaffen. En als je bij ons online bestelt, heb je eco-producten binnen een week in huis. Dat kan nergens anders in Europa.”

Bos begon Eco-logisch pakweg anderhalf jaar geleden nadat hij voor de zoveelste keer met bloed onder zijn T-shirt liep omdat hij glaswol moest gebruiken. De gewezen decorbouwer (voor films als onder meer Volle Maan, Antonia en Dichter bij de Zeedijk) zocht een alternatief. En vond dat in vlaswol, een eerlijk, extreem duurzaam product van Nederlandse bodem. Tot zijn stomme verbazing bleek vlaswol echter nergens in ons land te koop. Daarna kwam hij nog meer milieuvriendelijke materialen tegen die geen centraal verkooppunt hadden. Eco-logisch werd geboren. Tegenwoordig voert de eco-bouwmarkt meer dan drieduizend artikelen. En bijna dagelijks komen er nieuwe producten bij.

Wat er bij Eco-logisch te halen valt? Wel, wat niet? Natuurlijk vlaswol. “Ik wil gewoon dat consumenten kunnen kiezen uit dampdichte en dampopen isolatiematerialen”, zegt Rob. “Het laatste is weliswaar iets duurder in de aanschaf maar isoleert veel beter en natuurlijker. Want dat is eigenlijk mijn grote passie: keuze aanbieden in milieuvriendelijke alternatieven. Niet op de manier van vijftien jaar geleden, toen er aan ecologische materialen nog de geur van geitewollensokken kleefde maar gewoon, in de reguliere handel. Ik voel me pas werkelijk geslaagd wanneer ecologische bouwmaterialen mainstream geworden zijn.” Binnenkort wil de ondernemer twee nieuwe bouwmarkten (in Rotterdam en Eindhoven) openen. “Dan maak je volume en kan je goedkoper de markt bedienen.”

 P+ webtip: webwinkel eco-bouwmarkt

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier