Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
13 maart 2009

DSM pakt bloedarmoede in Afrika aan

De doorbraak kan een oplossing zijn voor met name mensen in Afrika bezuiden de Sahara: zij kennen traditioneel graanrijke diëten (mais, sorghum, gierst). Het fytinezuur in graan vertraagt de opname van kalk, magnesium en ijzer. Te weinig ijzer in het bloed leidt tot bloedarmoede. Mensen met bloedarmoede zijn lusteloos en kunnen zomaar in slaap vallen. Ze zijn ook kwetsbaar voor allerlei ziektes. Bij chronische ijzertekorten zijn de gevolgen ernstig. Met name zwangere vrouwen en zeer jonge kinderen zijn kwetsbaar. Minstens 60.000 zwangere vrouwen overlijden hier jaarlijks aan. 19 Miljoen baby’s worden jaarlijks geboren met hersenafwijkingen door ijzertekort.

DSM voegt het enzym fytase toe aan de MixMe-zakjes, waarin ook andere micronutriënten zitten, die worden verspreid via het World Food Programma (WFP) van de Verenigde Naties in landen waar mensen met ondervoeding kampen. Nepal, Kenia en Bangladesh gaat het dagelijks om 250.000 mensen. De inhoud van MixMe laat zich gemakkelijk mengen met het eten en verandert niet de kleur ervan, heeft geen smaak en geen geur. DSM is voor het WFP een partner om de wereldvoedselkwaliteit te helpen verbeteren. Omgekeerd is het WFP met zijn wijdverbreide distributienetwerk voor DSM het ideale platform om nog veel meer mensen te bereiken. Het WFP voedt jaarlijks negentig miljoen mensen in tachtig verschillende landen.

Volgens DSM-bestuurder Stephan Tanda betekent dit niet per se dat mensen met een eenzijdig graanrijk dieet nu voor de rest van hun leven zijn aangewezen op de MixMe-zakjes van DSM. “Het zou helpen als ze zo nu en dan vlees en eieren aten. Maar het belangrijkste is dat ze ijzer opnemen tijdens een kritieke fase in hun leven. Dat geldt voor zwangere vrouwen en voor kinderen in de eerste drie jaar van hun leven.”

Tanda zegt dat de mensen de MixMe-zakjes vertrouwen, al gaat dat niet vanzelf. “Ik heb in een vluchtelingenkamp in Kenia gezien hoe de zakjes werden geïntroduceerd. Je moet wel wantrouwen overwinnen, want mensen denken bijvoorbeeld dat het een middel is voor geboortebeperking. Dus er is veel educatie nodig.”P+ webtip: DSM en verborgen honger