Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
17 maart 2009

Van Dijke maakt van Hoeksche Waard een bloemenzee

Wat mogen wij deze zomer in de Hoeksche Waard aantreffen? Van Dijke uit Sint Annaland geeft niet alles prijs, want er zijn meer aanbieders. De zaadhandel Koninklijke Barenbrug bijvoorbeeld, verkoopt ook wildbloemenmengsels. Maar Van Dijke junior moet corrigeren: “Barenbrug is een graszaadfirma. Zij voegen wat bloemetjes toe. Wij zijn de enige gespecialiseerde bloemzaadfirma. Wij stoppen er wat siergrassen in. En bij ons schrik je ook niet van de prijs. Wij leveren heel wat verschillende mengsels. Je bent 180 tot 500 euro kwijt voor een hectare, afhankelijk van de wensen. Als er geen grassen of verschillende granen in zitten, maar alleen bloemen- en kruidenzaden, wordt het vanzelf duurder.”Wat er dan zo ongeveer in het bloemenmengsel zit? Van Dijke: “Akkerkorenbloem, wilde granen, cartamus, snijbloemen, saffloer, meisjesogen, cosmea, klaproos. Het is net wat je wilt. We leveren ook mengsels die je een paar keer per jaar kunt maaien, en toch overleven. Zelfs meerderjarig zijn. We kunnen er ook wat kruiden in stoppen, zoals gele kamille. Je krijgt wel het beste resultaat wanneer je de akker eerst helemaal gereed maakt. Eerst het gewone gewas plant en dan langs de randen het bloementapijt inzaait. Dat geeft een beter resultaat dan wanneer je de wilde akkerrand met gras en al zo laat en daar inzaait.”
 
Werkt hij biologisch? Van Dijke “Nee, bij het telen van de zaden niet, ook al gebruiken wij zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen. Elke jaar bespreken we met alle telers wat de beste aanpak is. We hebben nu boeren door heel Zeeland, die bij elkaar ongeveer 70 hectare aan bloemen telen. Mijn vader en ik hebben zelf 8 hectare. Biologisch wordt het pas wanneer je van de bloemenzaden akkerranden maakt. Die moet je dan niet meer sproeien, natuurlijk.”

Blijft een vraag over. Na het onderzoek van Snep uit Wageningen weten wij dat er in heel Nederland nog niet 1 fatsoenlijk ecologisch bedrijvenpark is. Het hek rondom een bedrijventerrein vormt in ons land De Berlijnse Muur tussen bedrijfsleven en natuurbeschermers. Misschien kunnen de bloemenzaden ook hier verandering in aanbrengen. Waarom niet alle bedrijventerreinen inzaaien? Omploegen die doodsaaie graszerken. Van Dijke heeft ook mengsels met een hoogte die het zicht uit personenwagens niet belemmert. Vader van Dijke ziet hier wel toekomst in. “Kijk naar eens naar de omgeving. Kijk nou eens naar bedrijventerreinen. Waarom zijn die zo kaal? Waarom vrolijken wij onze werkplek niet een beetje op? Ik stuur graag een proefzakje om het eens uit te proberen.”

Een website van Van Dijke Zaden is nog ontwikkeling, maar Van Dijke beantwoordt vragen graag per e-mail: Van-dijke-seeds@planet.nl