Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
18 maart 2009

Drijvende eco-iglo warmt zich aan de zon

De ECO IGLO heeft een revolutionair scherm met daarop 21 zonnepanelen. Dit scherm draait gedurende de dag via een “sun-tracking” systeem met de zon mee. Op deze manier is de energie opbrengst van de 21 zonnepanelen steeds optimaal.Willy Brinksma: "De eco-iglo wekt de eigen energie op door middel van natuurlijke energiebronnen en is daarmee CO2-neutraal en doet geen aanspraak op de fossiele brandstoffen. Hiermee is men ook onafhankelijk van welk nationaal-internationaal probleem rond energievoorziening. De eco-iglo is zeer milieu bewust, heeft zeer weinig impact op de natuur om zich heen, hergebruikt hemelwater waar dat kan. Het huis is bijna in zijn geheel recyclebaar en is zeer onderhoudsarm."

De basis van de ECO IGLO is de fundatie. Op het land gebouwd is dit een betonnen bak. Op het water gebouwd is dit op een drijflichaam met een vlakke betonnen vloer waarop de staalconstructie wordt gebouwd. De fundatie heeft een oppervlakte van 400 vierkante meter, dus het is een vrij groot huis Anders dan traditionele betonnen of metalen bakken wordt het drijfelement van de ECO IGLO niet in de fabriek geconstrueerd, maar ter plekke op de locatie zelf. Dat biedt voordelen ten aanzien van productie, logistiek, transport en duurzaamheid.

Waarom de ontwerpers voor de vorm van een iglo kozen, een huis dat de bewoners van de Noordpool maken uit vierkante blokken ijs? “De ronde vorm is natuurlijk, is energiezuinig en kan de belastingen van de natuur (wind, sneeuw en water) het beste opvangen. Dit zijn logische en rationele redenen voor het ontwerp. Maar de grootste winst is dat je als bewoner door de 360 graden panoramische ruimte vanuit elke mogelijk hoek van de leefomgeving binnen en buiten kan genieten.”

Op de beurs in Leeuwarden lieten bezoekers weten wat ze van dat idee vonden. Vooral de inkijk rondom baarde zorgen. Wily Brinksma: "Maar de iglo moet in de natuur staan, of op het wijde water. Op wat afstand van elkaar. En je kunt overal lamellen hangen." Professionele bouwers maakten zich zorgen over de koudebrug tussen glas en de stalen kozijnen. De makers zeggen echter hiervoor oplossingen te hebben. Tussen de positieve reacties: "Wat fijn als je zo zou kunnen wonen. Ik wou dat ik het meteen kon betalen."P+ webtip: De website van de eco-iglo