Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
19 maart 2009

Van Harte Resto vredesplek voor Israeliers en Palestijnen

Fred Beekers (1950) staat hoog op de lijst van de Duurzame 100. Niet omdat hij over klimaat of CO2 spreekt, maar omdat hij een van de meest in het oog lopende sociale ondernemers van Nederland is. Het is niet zijn eerste succesvolle organisatie. Hij stond ook aan de wieg van Artsen zonder Grenzen. Nadat hij voor deze medische hulporganisatie de hele wereld over reisde, schrok hij in Nederland van de eenzaamheid in oude stadswijken. “Dat voel je gewoon”. Hij zegde na 10 jaar zijn baan als fractiemedewerker van het CDA op en zet zich nu dag en nacht in voor zijn unieke restaurantketen. Goedlachs, want Beekers blijft een vrolijk en opgeruimd mens.

Het bijzonder van Van Harte Resto is dat de bezoekers alle feestdagen van alle culturen vieren door die avond een passende maaltijd te kiezen. Beekers: “Tijdens de Ramadan eten we pas als de zon onder is. Met Kerst vieren we samen de Kerstmaaltijd, tijdens het Offerfeest eten we Marokkaans of Turks. En in de week waarin Suriname de onafhankelijkheid viert een Surinaamse maaltijd. We nodigen ook sprekers uit, die komen vertellen. De burgemeester, de wijkagent. Omdat we veel in buurtcentra zitten, kunnen mensen wat langer nablijven, wanneer ze dat willen.”

Gisteravond at Beekers in de Van Harte in Amsterdam-Noord, waar een Surinaams-Indische maaltijd werd gegeten, met een Thais soepje vooraf. “Heerlijk. Maar ik hou ook erg van couscous, en dan een vla-flip na.”P+ webtip: Van Harte Resto