Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
25 maart 2009

Koelstraten besparen Rabobank 270 duizend euro per jaar

Het datacentrum in Best verwerkt alle transacties van de klanten van de Rabobank. Een nadeel van datacentra is dat de servers een enorme warmte veroorzaken. Dat gaat het hele gebouw door, waardoor er nog eens extra energie nodig is om alles te koelen. De ICT afdeling kwam op het idee om de warmte direct bij de servers af te vangen. Met producent ICT Room werd toen een cooling alley ontworpen. Na een herschikking van de datakasten wordt de overtollige warmte nu meteen afgevoerd en de betreffende systemen direct en efficiënt gekoeld. Volgens leverancier EMC is Rabobank de eerste in Europa met een dergelijke oplossing voor storage systemen. “De besparing op koelingsenergie is 70 procent”, weet Bloemendal.
 
De cooling alleys zullen vanaf 2010 dan ook toegepast worden in het nieuwe datacenter in Boxtel, dat nu gebouwd wordt. Dan heeft de Rabobank twee gekoppelde centra, om alle banktransacties digitaal te verwerken. De besparingen op geld en CO2-uitstoot lopen tegen die tijd op tot 3.500.000 kWh op jaarbasis, oftewel het energieverbruik van 1000 huishoudens, oftewel het voorkomen van een CO2-uitstoot vergelijkbaar met ruim 13 miljoen autokilometers.
Is dit systeem met koelstraten geheim? “Nee, juist niet”, zegt Bloemendal. “Al onze collega banken of andere dataverwerkers mogen contact met mij opnemen. Wij geven dit concept gratis weg, omwille van de milieuwinst die wij hiermee kunnen boeken.” E-mail naar: e.w.bloemendal@rn.rabobank.nl

P+ webtip: Nieuw Datacentrum Rabobank