Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
27 maart 2009

Voorjaar in tuin en op terras met ecologische producten

Gorter hoorde het geluid van de lente in een fluitende jongen, zwervend langs de watergracht van Balk. Hij dwaalde over de bruggen, op de wal van het water, langzaam gaande, overal. Als een jonge vogel fluitend, onbewust van eigen blijheid om de avondrust. En de hand van menig moe man talmde een wijl als deze, glimlachend, het avondvenster sloot. Terwijl de jongen lustig verder floot, zo begint Gorter ongeveer zijn klankdicht Mei.

Wij zijn ruim een eeuw verder. Maar de opgaande kracht van de lente is, ondanks de crises van de laatste tijd, hetzelfde gebleven. En, net als vroeger, gebruiken wij als bewuste burgers geen bestrijdingsmiddelen in de tuin. Of op het terras. Een zak biologisch organische bemesting Bio Kultura van veertig liter, goed voor vier tot vijf vierkante meter tuin, kost tegenwoordig geen drol. Wel opletten: omdat het een basisch product is, is het niet geschikt voor zuurminnende planten als de conifeer of rododendron. Rozen of hortensias, beuken of ligusters bloeien er echter wel bij.

Daarna gaat de tuinliefhebber aan de slag met terrastegels. Of, beter gezegd, juist geen slag. Want hortus tuintegels bestaan uit een plastic rooster en een vierkante tegel van een FSC houtsoort. De charme van het hout, waterdicht door een speciale olie, gaat hand in hand met de functionaliteit van het product: door het kliksysteem van gerecycled plastic komt er geen spijker aan te pas. Bij verhuizing of herinrichting van je huis, zo schrijft eigenaar/oprichter Rob Bos van Ecologisch, kan je de tegels zo weer meenemen. Wie dat echter niet ver genoeg gaat, kan uitwijken naar bamboe vlonder delen.

En als je dan gereed bent om op het terras te zitten, genietend van de prille voorjaarszon, kan de barbecue worden voorzien van Ecobrasa briketten die uit kokosnootbast zijn vervaardigd. Ze gloeien sneller dan houtskool, zijn vierkant en dus sneller te vervoeren en er blijft slechts 5 procent as over. Bovendien ruiken ze nauwelijks waardoor je, op een bovenwoning in het Amsterdamse, je buren misschien iets langer te vriend houdt (tenzij je tot in het ochtendgloren doorfeest).

P+ webtip:
Bouwmarkt Ecologisch